Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România va primi împrumuturi de la SUA pentru a construi două reactoare nucleare. Care este scopul

Your browser doesn't support HTML5 video.

România va primi două împrumuturi din partea Statelor Unite pentru construcția reactoarelor trei și patru de la Cernavodă. Suma depășește trei miliarde de dolari și ar urma să asigure aproximativ o treime din banii necesari.

Țara noastră ar putea să ajungă astfel independentă energetic, au anunțat autoritățile, însă noile reactoare vor fi puse în funcțiune abia în 2030.

Proiectul reactoarelor trei și patru, pe lângă cele două unități de producție care funcționează deja la Centrala de la Cernavodă, este deocamdată în etapa pregătitoare. Acum este pusă la punct întreaga documentație.

De anul viitor, însă, ar urma să înceapă lucrările preliminare, printre care și obținerea licențelor și contractarea finanțării. Iar din 2025 ar urma să înceapă construcția efectivă a reactoarelor, care va dura până în 2030 sau chiar 2031 în cazul reactorului patru.

Cincizeci de milioane de dolari pentru etapa a doua și trei miliarde de dolari pentru construcție ar urma să primim sub formă de împrumuturi din partea SUA, prin Banca de export import americană. Autoritățile de la noi au primit două scrisori de intenție în acest sens, în cadrul unei ceremonii care a fost organizata în Egipt.

Klaus Iohannis, președintele României: „Noi, în România, avem încă o ambiție, una foarte importantă pentru noi. Dorim să devenim independenți, dorim să producem destulă energie în România pentru români, pentru firmele din România. Strategia noastră în România pentru a îndeplini aceste obiective este să dezvoltăm energie regenerabilă și să producem energie nucleară.”

Cele două împrumuturi vor asigura aproximativ o treime din suma totală necesară pentru construcția celor două reactoare. Pentru restul, va fi nevoie de alte linii de finanțare.

Virgil Popescu, Ministrul Energiei: „Termenul de rambursare a acestui împrumut, vorbim de împrumutul mare, va fi după finalizarea lucrărilor de la Cernavodă. Avem acest avantaj de rambursare a acestor împrumuturi practic din energia pe care o vor produce reactoarele. România, odată ce va avea amplasate aceste reactoare și reactoarele modulare va deveni independentă din punct de vedere energetic. Va produce mai mult decât va consuma și mai mult, vom atinge și țintele de poluare.”

Anul trecut, România a semnat un acord cu Statele Unite pentru punerea în funcțiune în România a unor reactoare modulare de mici dimensiuni, primul program de acest tip din regiune. Momentan, din totalul energiei electrice produse în România, cea din centralele nucleare reprezintă aproape o cincime.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult