Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România va depăși pragul de zece milioane de tone la producția de grâu cultivat din acest an

Your browser doesn't support HTML5 video.

Recolta de grâu va depăși zece milioane de tone, estimează specialiștii. Este unul dintre cele mai bune rezultate înregistrate de țara noastră de-a lungul timpului.

De altfel, în iulie România a fost cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeană, potrivit datelor Comisiei Europene. Prețul tonei de grâu s-a mai stabilizat și ne-am putea aștepta și la reduceri la raft, spun cei din domeniu.

Luna trecută România a trimis peste graniță aproape 600.000 de tone de grâu, cea mai mare cantitate exportată de un stat al Uniunii Europene.

Este totuși începutul sezonului, iar țara noastră este printre primele care încep recoltatul. Prin tradiție, Franța este principalul exportator al Uniunii, cu un surplus de zece, unsprezece milioane de tone.

Totuși, și România își va menține locul în top, cu peste șapte milioane de tone de grâu gata de trimis în lume. Producția bună din acest an ar trebui să însemne și prețuri mai mici, însă războiul din Ucraina și seceta de pe glob au dat peste cap bursa în ultima perioadă.

Citește și
grau, recolta, agricultura
România va înregistra recolte de grâu în 2023 care intră în topul istoric al țării. Care este explicația

Cezar Gheorghe, analist pe piața agricolă: „Pentru consumatorul final este o plasă de siguranță faptul că noi producem singuri această hrană, intern, nicidecum nu suntem importatori. Au venit bombardamentele din Odesa și apoi consecutiv Reni și Izmail care din nou au urcat nivelul de preț pe bursă. Însă acum s-au calmat iarăși lucrurile, dar tendința, după cum vedem și din grafic este de creștere.”

Așa a evoluat prețul grâului de panificație. A urcat necontrolat după ce rușii au bombardat porturile ucrainene. Începutul lunii august a adus totuși o stabilizare, iar dacă lucrurile se vor menține astfel, am putea vedea și reduceri pe lanțul de producție, spun cei din industrie.

O brutărie de lângă București, de pildă, cumpără acum kilogramul de făină cu un leu și 60 de bani. Dintr-un kilogram, angajații spun că reușesc să producă trei franzele de 300 de grame pe care le vând mai departe cu un leu și 50 de bani fiecare. Asta după ce își acoperă toate cheltuielile de producție.

Alexandra Reihan, reprezentanta unei brutării: „Se anunță ieftiniri, dar încă nu s-au pus în practică. Momentan prețurile sunt aceleași, așteptăm și noi să se ieftinească. Dacă furnizorii nu ieftinesc, nici noi nu prea avem cum să vindem franzela la 1,5 lei.”

Ultimele ieftiniri ale pâinii au avut loc la începutul acestei luni odată cu intrarea în vigoare a ordonanței care plafonează prețul alimentelor de bază.

Nu toate tipurile de pâine s-au ieftinit. Reducerile de preț în cazul pâinii s-au aplicat la franzela cuprinsă între 300 și 500 de grame.

Potrivit ordonanței, adaosul comercial pentru unele alimente de bază va rămâne plafonat pentru următoarele trei luni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult