Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România se înarmează. Armata cumpără celebrele drone turcești Bayraktar, dar și elicoptere de luptă Airbus H215M

Comisiile de Apărare din Senat și Camera Deputaților au aprobat cumpărarea de către Ministerul Apărării Naționale a 18 drone militare turcești Bayraktar de tip TB2.  

Potrivit unui document aflat pe ordinea de zi a Birourilor Permanente ale Parlamentului, ”starea actuală de înzestrare a Armatei României impune adoptarea unor măsuri urgente, care să asigure adaptarea la noile condiții ale mediului de securitate și să permită îndeplinirea integrală a misiunilor și obligațiilor ce-i revin Armatei României, în plan național și internațional”.

Programul constă in achizitia a 3 sisteme de aeronave fară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte 6 platforme aeriene, cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.

Aceste drone sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional.

Valoarea contractului de achiziție prezentat a fost estimată la 300 milioane USD fără TVA, pe baza datelor de fundamentare colectate, ”valoarea exact urmând a fi stabilită în urma derulari procedurii de achiziție”, mai arată sursa citată.

Citește și
Antony Blinken
Washingtonul anunță că Putin nu are niciun interes să pună capăt războiului: Dimpotrivă, îşi dublează şi triplează agresiunea

Dronele Baykartar, în special faimoasele TB2, au dobândit un statut legendar în Ucraina după ce au fost folosite la începutul campaniei pentru a distruge un număr mare de vehicule rusești.

Popularitatea lor a inspirat chiar și un cântec popular viral.

România cumpără și două elicoptere de luptă H215M  

Nu în ultimul rând, România vrea să cumpere și elicoptere ”cu capabilități de luptă la suprafață”, care să fie capabile de ”reacții rapide și adecvate la potențialele amenințări actuale”.

Din analiza realizată la nivelul Ministerului Aparării Naționale a rezultat că varianta optimă de realizare a capabilității de luptă la suprafață (Anti-Surface Warfare - ASuW) se asigură cu elicoptere Airbus H215M - se arată într-un document depus de Ministerul Apărării la Camera Deputaților.

”În acest context, solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziția a 2 (două) elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață (Anti-Surface Warfare - ASul).

Achiziția pentru care se solicit aprobarea Parlamentului României, urmează a fi inițiată incepând cu anul 2022, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgent a Guvernului nr. 114/2011, cu modificările și completările ulterioare, în funcție de existența posibilității de finanțare/bugetare a acesteia” - precizează MApN.

CITIȚI ȘI: Cum arată și cât costă elicopterele Airbus H215M

Valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 150 milioane Euro, valoarea exact urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult