Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, printre codașele Europei la capitolul reciclare. Riscăm amenzi de la UE

Your browser doesn't support HTML5 video.

România rămâne printre codaşele Europei la capitolul reciclare, iar dacă nu luăm măsuri rapid riscăm amenzi uriaşe.

Pentru că Uniunea Europeană propune legi tot mai dure, magazinele de la noi încep să folosească materiale biodegradabile: pungi din amidon de porumb şi farfurii sau pahare din trestie de zahăr.

Potrivit unei directive europene, din ţările uniunii vor dispărea până la sfârşitul anului toate pungile subţiri cu mâner.

Aşa că cei de la hipermarketuri încearcă să găsească soluţii cât mai prietenoase cu mediul. Cum ar fi sacii de pânză pentru fructe şi legume.

Reprezentant hipermarket: ''O altă variantă ar fi pungile biodegradabile şi compostabile, din celuloză de porumb."

Citește și
barbat
Românii dezvăluie cum au ”reușit” să ajungă pe locul 1 în lume la consumul de alcool. ”Am diabet, că aș bea mai mult”

Reporter: "În cât timp se degradează faţă de o pungă de plastic?"

Reprezentant hipermarket: "De zece ori mai repede decât o pungă de plastic, motiv pentru care şi costul este de 4 ori mai mare."

Deocamdată, în România, legea nu permite să cumpărăm produsele la vrac şi să venim cu o caserolă de acasă. În Germania acest lucru este posibil, acolo unde sunt şi aparate care sterilizează caserolele.

Cutiile de aluminiu pentru sucuri şi bere se descompun în mai bine de o sută de ani, pungile dispar în zeci de ani, aşa că, în ultimii ani, tot mai mulţi antreprenori şi-au pus bazele unor firme bazate pe reciclare.

Maria Des: "Din amidonul de porumb se fac nişte granule speciale, iar granulele sunt apoi suflate pe nişte maşini şi devin pungă. Paharele transparente sunt făcute sută la sută din amidon de porumb."

Au apărut şi companii în preajma hipermarketurilor care adună sticlă, plastic şi aluminiu.

Andrei Cosuleanu, Let's Do It: "Trebuie să reciclam până în 2020 minim 50% din deşeurile produse de fiecare dintre noi. Acest lucru, în ultimii ani, nu a fost foarte spectaculos şi dacă nu vom ajunge să facem aceste ţinte pe care ni le-am asumat, românia risca să primească nişte amenzi de la UE."

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "Se doreşte să facem un grad de reciclare de sută la sută a tuturor deşeurilor din ambalaje pe acre noi le produce, iar primul pas este că fiecare cetăţean să ştie că este proprietarul deşeului pe care el îl produce şi că el trebuie să colecteze selectiv."

Reporter: "Nu sunt containere".

Graţiela Gavrilescu: "Ba sunt."

În fiecare an ajung pe câmp peste o mie de tone de pungi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult