Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România primește bani de la UE pentru a sprijini integrarea în societate a 5.000 de adulți cu dizabilități

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 5.000 de adulți cu dizabilități, aflați acum în centre de îngrijire, trebuie să învețe să ducă o viață independentă și să se integreze în comunitate.

România primește bani de la Uniunea Europeană pentru a sprijini acest proces. Teoria sună bine, dar realitatea arată că familiile nu-i vor, nu avem locuințe pentru ei, iar personalul care ar trebui să le ofere asistență nu este pregătit.

Numărul persoanelor cu dizabilități din centre de specialitate, este de două ori mai mare în România decât în celelalte țări din Uniunea Europeană, arată datele Ministerului Muncii.

Soții Kellner au părăsit centrul de terapie din Urlați după 40 de ani și trăiesc acum singuri, într-o locuință pusă la dispoziția lor gratuit, de o femeie. Pensiile pe care le primesc le ajung pentru traiul zilnic și pentru plata unei femei care să le facă mâncare și curățenie.

Nicols Ramona Kellner: „Am o satisfacție că sunt independentă și o bucurie în suflet.”

Marin Kellner: „Vă spun din suflet mi se părea că toată lumea se uită la mine că am un stigmat așa, băi vine de acolo…”

Mii de oameni bolnavi, majoritatea cu probleme psihice, sunt acum evaluați în vederea externării din cele 450 de centre de îngrijire din toată țara. Autoritățile s-au angajat, prin PNRR, să-i ajute să se descurce singuri.

Strategia Guvernului prevede că asistenții sociali trebuie să facă demersuri pe lângă familii, ca să-i ia acasă.

Lidia Mailat - Purtător de cuvânt DGASPC Brașov: "Am parcurs o etapă anterioară și anume aceea de a reduce capacitatea centrelor rezidențiale pentru persoane adulte, de a încetini intrările în aceste centre, de a identifica familile aparținătoare".

La Urlați însă, toate rudele celor aflați în evidență au refuzat. Așa că bolnavii învață să se descurce singuri - să folosească banii, să-și ia pastilele și să facă de mâncare.

Gabriela Marin, Manager Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Urlați: ”Cel puțin în prima fază nu poate fi lăsat fără sprijin pentru că dacă a beneficiat de sprijin toată viața până la 40,50, 60 de ani nu o să poată face așa instantaneu”.

Cei care se descurcă mai bine vor fi mutați în locuințe obișnuite, cu chiria plătită de stat.

În județul Brașov, la inițiativa unei asociații, se construiește un centru pentru adulții cu dizabilități. Un asistent social îi va supraveghea permanent.

Gabriela Plopeanu - Președinte Asociația Copiii de Cristal: "Una dintre camere este alocată la asistentul social care îi supraveghează 24 de ore din 24, pentru că se impune lucrul acesta. Pot avea oricând o criză."

Paula Bațoni - Asistent Social: "Vor merge singuri să își facă cumpărăturile. Vor avea afară, undeva în zona asta, o seră, unde își vor planta singurei legume, fructe".

Pentru ca întreg demersul să reușească este nevoie însă și de o schimbare de mentalitate, recunosc autoritățile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult