Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, în topul statelor cu minori care fumează. ONG-urile vor interzicerea reclamelor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fumatul în faţa copiilor şi reclamele pe care le văd în magazine îi pot face să devină dependenţi. Ţara noastră este pe locul 4 în lume, din cauza numărului mare de copii de 13 ani care fumează.

Din această cauză, peste 350 de organizaţii nonguvernamentale le propun autorităţilor să interzică publicitatea la produsele din tutun, fie ele şi ţigări fără ardere.

România este pe locul 4 în lume cu adolescenţii de 13 ani care fumează şi pe 7 în topul celor de 15 ani. Adică peste 11 procente la aceste categorii de vârstă, iar consecinţele sunt foarte grave.

Magda Ciobanu: „Nicotina influenţează gradul de inteligență, dar şi capacitatea de dezvoltare posihomotorie ulterioară. În plus, toate substanţele care sunt în gudron îi afectează corpul, un corp care este în formare.”

34 % dintre elevii din ultimii ani de gimnaziu spun că au fumat cel puţin o dată în viaţa lor, iar în primele clase de liceu procentul trece de 50%. Studiile arată că atunci când îşi aleg marca de ţigări, tinerii fumători sunt influenţaţi de modul de ambalare, de aspectul şi forma țigării.

Citește și
copil
Un tată și-a forțat bebelușul de 9 luni să fumeze și a publicat fotografia. Reacția autorităților

Tentaţia este mare şi când vine vorba de produsele noi, cum sunt ţigările fără ardere, mai ales că reclamele din magazine sau de pe stradă sunt foarte atrăgătoare. Medicii spun, însă, că sunt cel puţin la fel de periculoase.

Magda Ciobanu: „Prin încălzire, foiţa de plastică elimină anumite substanţe foarte irintante pentru căile respiratorii, cum ar fi formaldehidă. Cu alte cuvinte, formol. Tocmai de aceea ar trebui interzise, spun organizaţiile nonguvernamentale. Iar senatorii lucrează la un proiect în acest sens.”

Ramona Brad: „Acum avem diverse subtrefugii de promovare. Este o încălcarea a angajamentelor pe care România şi le-a asumat, să reducem la 5% rata recomandată de OMS. La noi are o prevalenţă de 15-18%. ''

Emanuel Botnariu, senator: „Sunt reclame stradale, pe panouri, în staţiile de metrou, de autobuz. Industria tutunului îşi adaptează pentru a menține aceasta adicţie la tineri şi trebuie să ne adaptăm cu legislaţia.''

Pe lângă interzicerea reclamelor, ONG-urile vin şi o strategie clară care să descurajeze fumatul în rândul minorilor. Propun că pachetele să aibă un design unic, monocrom, iar studenţii de la medicină să susţină în şcoli ore de educaţie pentru sănătate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult