Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România este codașă la protecția drumurilor cu perdele forestiere. Soluțiile găsite de CNAIR și ministerul Mediului

Your browser doesn't support HTML5 video.

De opt ani ne propunem să protejăm drumurile cu perdele forestiere care ar fi de mare folos, inclusiv pentru culturile aflate acum în suferinţă.  

România a reușit să planteze păduri de protecţie doar pe 77 de kilometri din cei 1.800 propuşi iniţial.

Ca să grăbească lucrurile, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a preluat o parte din sarcină, iar ministrul Mediului se gândeşte să implice și cetățenii în aceste acțiuni.

În județul Constanța, pe marginea Autostrăzii Soarelui, este singura zona pe lângă care s-au plantat până acum perdele forestiere.

Planul pentru perdele forestiere din România

35 de județe - 1.834 Km

Citește și
autostrada, Ford, Pitesti
Motivul pentru care lucrările la „Autostrada Ford” vor fi oprite de săptămâna viitoare

TELEORMAN - 176 KM TIMIȘ - 144 KM OLT - 142 KM BOTOȘANI - 114 KM CĂLĂRAȘI - 92 KM CONSTANȚA - 84 KM VRANCEA - 79 KM BUZĂU - 76 KM PRAHOVA - 71 KM GIURGIU - 67 KM TULCEA - 69 KM DOLJ - 60 KM

sursa: Ministerul Mediului

În toată țara ar urma să avem protecție verde de-a lungul a peste 1.800 de kilometri de autostrăzi și drumuri naționale.

Dar, din totalul de 5.200 de hectare de pădure, Romsilva a reușit să planteze până acum doar 200.

Alex Vîlvoi, Asociația România Fără Gropi: „În aproximativ opt ani de zile nu am reușit nici 10% din ceea ce ne stabilisem să facem, din ce aveam nevoie mai exact”.

Reprezentanții Romsilva spun că exproprierile merg greu, iar în multe locuri au apărut construcții pe terenurile viitoarelor perdele forestiere.

Localnicii se opun

Mulți oameni se opun plantărilor, în ciuda beneficiilor pe care aceste păduri le aduc infrastructurii rutiere și mediului.

Ciprian Cătălim Geambazu, Direcția Silvică Călărași: „Am întâmpinat în teren diferite dificultăți. S-au așezat în fața tractorului".

Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructură: „Perdelele forestiere pe drumuri sunt foarte utile, mai ales iarna, atunci când avem în anumite zone viscol puternic. Ajută și mediul și protejează și în anumite zone localitățile și de zgomot, de praf și de noxele care deocamdată sunt prezente pe drumuri”.

Ca să grăbească lucrurile, ministrul mediului propune ca perdelele forestiere să poată fi plantate și de cetățeni, nu numai de stat, mai ales că există bani europeni pentru asta.

Barna Tanczos, ministrul ministru Mediului, Apelor și Pădurilor: „Avem de exemplu acea schemă de finanțare pe care am aprobat-o deja pentru sechestrarea de carbon și care asigură 456 de euro pe hectar, pe an, sprijin financiar pentru terenurile forestiere noi realizate”.

Citește și Tragedie în Timișoara. Un bătrân de 84 de ani s-a aruncat de etajul 8 al blocului în care locuia

La rândul său, Compania de drumuri își asumă o parte din sarcină și, în premieră, a decis să introducă perdelele forestiere în proiectele viitoarelor drumuri. Este cazul Autostrăzii Moldovei unde, odată cu șoseaua, se va planta și perdeaua de protecție.

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR: „Pe Ploiești - Buzău vom planta pe o lungime de 63 de kilometri, pe partea stângă, pentru că acolo e zona cea mai predispuză inzăpezirii de hectare de perdele forestiere pe toată aceasta lungime.”

Între timp, Romsilva promite că, în toamna, va relua plantările tot pe lângă Autostrada Soarelui, în Ialomița și Ilfov.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult