Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România așteaptă nota de plată pentru Roșia Montană. Trei variante prin care Guvernul poate achita despăgubirile

Your browser doesn't support HTML5 video.

România așteaptă, din moment în moment, nota de plată pentru Roșia Montană. Tribunalul de la Washington ar urma să anunțe, vineri, valoarea despăgubirilor pe care Guvernul trebuie să le plătească firmei Gabriel Resources.

Ar putea fi vorba despre câteva miliarde de dolari și începutul unui uriaș scandal politic.

Decizia tribunalului este trimisă în primă etapă părților implicate, însă acum la Washington este abia ora prânzului, deci ar mai putea dura. Apoi, reprezentanții Guvernului au timp 20 de zile să spună dacă ar trebui clasificat ceva din dosar, după care acesta va fi făcut public.

Este momentul în care Executivul începe procedura de negociere cu firma Gabriel Resources pentru a stabili cum va fi făcută plata.

Sunt mai multe opțiuni pe masă. Plata integrală a despăgubirilor, care ar pune o uriașă presiune pe buget. Sau în rate, dar ar atrage probabil după sine și dobânzi.

Citește și
IPJ Alba
Adolescenta din Roşia Montană, dată dispărută, a fost găsită la zeci de kilometri de casă
Situl ar putea fi retras din patrimoniul UNESCO

Iar a treia variantă anunțată joi de ministrul Finanțelor, aceea de a nu plăti o despăgubire în bani, ci de a continua exploatările, deja a încins spiritele și ar putea duce la noi tensiuni politice. Și să nu uităm că Roșia Montană este subiectul care a dus la ample proteste.

Premierul Marcel Ciolacu a spus că și-ar dori un referendum pentru a-i întreba pe români daca ar fi oportun să se continue exploatările. Asta ar însemna, cu alte cuvinte, încă un scrutin sau comasarea cu alegerile programate deja.

Dacă firma canadiană ar fi de acord, această posibilă cale ar duce cel mai probabil și la retragerea sitului din patrimoniul UNESCO.

Vorbim și de o uriașă rezervă de metale prețioase: peste 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, in valoare de 16 miliarde de dolari, potrivit estimarilor din 2013.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult