Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România a început să ardă. Sute de hectare, distruse de foc în întreaga țară. O femeie a murit carbonizată pe câmp

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu mare parte din țară colorată de codurile meteo în portocaliu și galben și temperaturi resimțite la ora 18:00, când soarele ar fi trebuit piardă din putere, de 40 de grade, România a început să ardă.

Aproape 300 de incendii s-au produs în ultimele 24 de ore și 1.200 de hectare de vegetație uscată, culturi agricole și păduri sunt acum scrum. O femeie a murit înghițită de un flăcări pe un câmp din Iași și sunt și locuințe arse.

Sute de pompieri și zeci de autospeciale de stingere încearcă să oprească acest dezastru - dar în unele locuri, cum sunt Munții Rodnei - unde se ajunge greu în zonele cu foc - lupta se dă numai cu mături și lopeți.

Citește și Incendiu de proporții la Jurilovca, după tragerile cu muniţie reală din poligonul Babadag. Anunțul MApN

Douăzeci de pompieri și mai mulți localnici încearcă să oprească focul care mușcă din pădure, în Doba, la mai puțin de 20 de kilometri de Satu Mare. Flăcările au ajuns la arbori de la o groapă de gunoi, unde deseurile s-ar fi aprins din cauza temperaturilor extreme. Pentru că fumul era toxic, cei care stau în apropiere au fost avertizați prin RO-Alert să țină geamurile închise.

Citește și
incendiu timisoara
VIDEO Incendiu pe 30 de hectare de vegetație lângă Timișoara. Fumul se vede de la kilometri depărtare

În Șimian - Mehedinți focul a intrat în localitate. Au ars cel puțin trei imobile care ard.

Dintr-un grajd care începea să fumege, câțiva localnici au încercat să își scape cu viață animalele.

Scânteile sărite de la un aparat de tăiere folosit de cineva în apropierea gării din localitate au aprins focul. A ars mai întâi vegetația uscată apoi, Ocolul Silvic și pe urmă case.

O femeie din Iași a murit carbonizată pe câmp

O femeie în vârstă de 72 de ani a fost găsită carbonizată pe un câmp din Miroslava - Iași, unde linii de foc s-au întins pe mai multe hectare.

În toată țara, în ultimele 24 de ore, au ars peste 1.200 de hectare. Au fost 263 de incendii și în 80% dintre ele au fost distruse vegatație uscată, culturi de cereale și păduri. Arbori de pe 40 de hectare sunt acum scurm.

În Vaslui, au ars stejari și salcâmi. Rău este și în Munții Rodnei.

Martor: „Arde pădurea, oameni buni! S-o aprins pădurea de ‘copășer’.”

Locul unde arde este într-o zonă unde se ajunge greu. Pompierii și voluntarii încearcă să oprească încendiul doar cu mături și lopeți.

Trei trenuri de călători au rămas mai multe ore în gările din Câmpina și Florești - Prahova după ce 50 de hectare de vegetație s-au aprins în apropiere de DN1. Traficul pe șosea a fost îngreunat.

Pompierii au venit cu șase autospeciale și trei containere de stingere la un incendiu care a prins putere pe un câmp, în Timiș, de la un vânt care a suflat aprig.

O întindere mare de cenușă - care mai fumegă pe alocuri - rămăne de fiecare dată în urma focului. Au rămas în urmă 300 de hectare de pământ ars în Drăgănești - Bihor.

Începe să fie rău și în orașe

Un autobuz parcat în zona Gării de Sud din Ploiești, în spatele unei stații, a ars complet în câteva zeci de minute.

Câteva scântei de la un scurtcircuit produs la instalația electrică au fost suficiente ca să aprindă caroseria încinsă de soarele firbinte.

La fel s-a întâmplat și cu o mașină, pe o stradă din Buzău.

În fața acestor valuri de incendii, premierul a cerut mai multă împlicare din partea autorităților locale în prevenirea lor. Sunt anunțate și sancțiuni. Cine dă foc vegetației riscă amenzi de până la 6.000 de lei - în cazul persoanelor fizice și 50.000 de lei pentru cele juridice.

Reporteri: Teodora Suciu, Gigi Ciuncanu, Cătălina Vieru, Ioan Vrâncean, Marilena Iordache, Emanuela Băluș, Călin Ardelean, Dan Oprea

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult