Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Risc biologic uriaș. Sute de tone de materiale sanitare periculoase provenite de la spitale, abandonate pe câmp

Your browser doesn't support HTML5 video.

Risc biologic major. Sute de tone de materiale sanitare periculoase provenite de la spitale și centre de carantină cu bolnavi de Covid-19 au fost abandonate pe câmp și chiar în locuri publice de anumite firme, care colectează deșeuri.

Conform legii, acestea ar trebuit duse la incinerator în cel mult 24 de ore, dar vorbim, despre o procedură costisitoare. Polițiștii de la Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au descoperit în urma unui control declanșat la nivel european, numit Retrovirus- 211, tone de deșeuri periculoase, provenite din spitale sau centre de carantină. Cea mai mare cantitate, de 209 tone, a fost localizată în Ilfov și Giurgiu.

Totul a început în mai, când polițiștii au fost anunțat că pe un câmp din localitatea Dobroești, județul Ilfov, erau aruncate cantități uriașe de deșeuri medicale periculoase de la spitale Covid, printre care și măști, halate sau mănuși. Anchetatorii au făcut apoi percheziții la domiciliile suspecților și la sediile unor firme care colectează deșeuri, și, ca să caute probe, ancheta a fost extinsă în Giurgiu. Acolo, la finalul lunii iunie a fost găsită inclusiv o remorcă plină cu deșeuri medicale periculoase colectate în aprilie, deși, conform legii, trebuiau să fie distruse în 24 de ore.

Trei persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Conform legii, deșeurile periculoase, cum sunt încadrate și echipamentele din spitalele care tratează pacienți cu Covid-19, trebuie incinerate.

Raul Pop, expert mediu: „Aproape întotdeauna există o motivație financiară în spatele încălcării legii. În cazul nostru asta e evitarea unor costuri de incinerare sau chiar de transport până la incinerator. A incinera este mult mai scump decât a depozita.”

Citește și
janos ader
Ungaria, scrisoare pentru șefa Comisiei Europene în care este vizată și România

În total, polițiștii și comisarii Gărzii de Mediu au făcut 282 de controale. Au fost deschise șase dosare penale. Acțiunea a fost una de amploare, desfășurată în toată Uniunea Europeană. Bogdan Ghebaur, Poliția Română: „La această acțiune au fost constatate șapte infracțiuni în care sunt cercetate 17 persoane. Față de trei dintre ele a fost dispusă măsura reținerii, iar ulterior a fost dispusă arestarea preventivă pentru 20 de zile. Au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 500.000 de lei.”

Și oamenii trebuie să aibă grijă unde aruncă măștile și mănușile de protecție. Specialiștii în mediu ne dau câteva sfaturi.

Raul Pop, expert mediu: „Ar fi bine să fie puse în niște pungi care să fie puse în interiorul pubelei de gunoi. de astfel. Și în campania de informare pornită de Guvern la fel se spune, tocmai pentru ca ele să nu fie la dispoziția copiilor, animalelor, să fie izolate cumva de circuitul zilnic.”

Doar Ministerul Sănătății ar putea să declare aceste deșeuri periculoase și să ceară autorităților locale să instaleze pubele separate pentru măști sau mănuși.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult