Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Restricții dure în Timișoara: s-a reinstituit carantina de noapte în weekend. Oamenii se grăbesc să se vaccineze

Your browser doesn't support HTML5 video.

Timișoara este primul mare oraș în care sunt introduse în această toamnă restricțiile de weekend, în condițiile în care rata de îmbolnăvire se apropie de 4,5.

Pe de altă parte, de când certificatul verde este obligatoriu la restaurante și săli de sport, mulți s-au decis să se vaccineze.

În doar 24 de ore, la Timișoara s-au administrat 1.026 de vaccinuri, spre deosebire de săptămânile trecute, când erau administrate mai puțin de 400 de doze pe zi.

Tendința este în creștere, mai ales de când autoritățile au anunțat că certificatul verde este obligatoriu pentru restaurante, nunți sau evenimente sportive.

Pe de altă parte, în Timișoara și alte 9 localități vor fi introduse restricțiile de weekend. Asta înseamnă că, de vineri până duminica, magazinele se vor închide de la ora 18:00, iar oamenii nu mai au voie să iasă din casă după ora 20, fără un motiv întemeiat.

Citește și
coronavirus, masca
Numărul persoanelor cu COVID-19 la nivel naţional s-a dublat într-o săptămână. Anunțul făcut de Raed Arafat

De pildă, dacă vor merge la serviciu, spital sau să îngrijească o persoană bolnavă, vor completa din nou declarația pe propria răspundere.

Cetățenii pot ieși noaptea din case doar dacă completează o declarație pe propria răspundere. Documentul poate fi descărcat de AICI.

 

Carantină de noapte în 9 localități 

 

Carantina de noapte la final de săptămână a fost instituită şi lîn alte nouă localități - Dumbrăviţa, Ghiroda, Giroc, Dudeştii Noi, Parta, Pădureni, Sacoşu Turcesc, Giulvăz şi Jimbolia. 

Localitățile Moraviţa şi Bucovăţ intra complet în carantină timp de 2 săptămâni după ce rata de infectare a depăşit 7,5 la mie.

Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20 – 5, cu următoarele excepţii:

► deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

► deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

► deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

► deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, sunt obligaţi să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 5:00-18:00. În intervalul orar 18:00 – 5:00, operatorii economici pot desfăşura activitatea de livrare la domiciliu. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness.

Cât priveşte organizarea de nunţi, botezuri şi alte evenimente la final de săptămână, dat fiind faptul că la Timişoara rata de infectare este de sub 6 la mia de locuitori, o decizie se va lua vineri.

  Noi focare de COVID în Timiș  

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a anunţat, miercuri, că în ultimele 24 de ore în judeţ au fost confirmate 376 de noi cazuri de COVID-19, din care 192 în Timişoara, printre noii testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 fiind şi opt cadre medicale, iar 59 sunt minori, din care doi preşcolari de la o creşă.

Miercuri erau 284 de bolnavi cu coronavirus şi suspecţi de boală internaţi în spitalele din judeţ, iar 38 sunt în secţiile ATI. Nu s-a înregistrat niciun deces.

Au apărut două noi focare active de COVID-19, ridicând la cinci numărul acestora - la Creşa "Cosânziana" din Timişoara (trei cazuri, din care doi sunt minori şi un angajat), la Centrul Educativ Buziaş (cinci cazuri, din care patru sunt minori şi un angajat), care se alătură celor trei focare deja confirmate la Centrul de carantinare a migranţilor (12 subiecţi), Serviciul de paşapoarte Timiş (şase cazuri) şi Penitenciarul Timişoara (13 cazuri din rândul condamnaţilor).

Rata de infectare a urcat la 3,4 la mie pe judeţ şi la 4,49 la mie în Timişoara. Cele mai ridicate rate de infectare cu SARS-CoV-2 sunt în localităţile Bucovăţ (7,65), Moraviţa (7,6), Bara (6,04), Dumbrava (5,82), Ghiroda (5,78), Cenei (5,63).  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult