Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reguli noi în urbanism. Ce schimbări cer marii investitori imobiliari

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Codul urbanismului aduce vizibilitate, predictibilitate și setează aceleași reguli ale jocului pentru toată lumea.”

“Aveam nevoie de un act normativ care să creeze sinergii între legi, să elimine inconsistențele, să explice lucrurile foarte bine”, spune Irina Dimitriu, Head of Real Estate, Partener Reff & Asociații/Deloitte Romania.

Antoanela Comșa, Membru în Consiliul Director AREI (Asociația Investitorilor de Real Estate din România), spune că acum se vehiculează interpretări diferite ale mai multor legi din domeniul imobiliar, care duc la un adevărat haos în domeniu.

Antoanela Comșa: „Avem legi din 1991, hotărâri de guvern din 1996, care pe parcursul timpului au fost modificate, dar strict acele legi, fără să fie armonizate cu celelalte legi la care făceau referire sau care se aplicau în același domeniu.

Și-atunci au apărut interpretări, fiecare autoritate consideră că într-un fel trebuie să interpreteze respectiva lege și de aici vedem haosul. Cum se interpretează legea, de exemplu, la Constanța nu se aplică la București sau ce este valabil, să spunem, în sectorul 6 nu este valabil în sectorul 1”.

Citește și
bucuresti
Noul Plan Urbanistic General al Bucureștiului: Capitala, împărțită în 61 de zone. Ce cartiere dispar

Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Conectat la România”, prezentată de Laura Culiță.

În prezent, proiectul de lege privind noile reguli în urbanism (Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor - CATUC) se află în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional, iar AREI atrage atenția asupra unor schimbări cu impact asupra sectorului imobiliar, ca de exemplu reglementările pentru spațiile verzi și PUZ-urile.

Degeaba există o țintă la nivel european și recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății privind anumiți metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor, dacă legislația din România nu prevede anumite procente care trebuie să fie respectate, pe anumite tipuri de proiecte, consideră Irina Dimitriu. De aceea, noile reguli ar trebui să aducă lumină și în acest sens.

O altă problemă este cea a PUZ-urilor (planurilor urbanistice zonale) care, neactualizate, pun în pericol investițiile în domeniul imobiliar, spun reprezentanții AREI.

Antoanela Comșa: "O soluție la care ne-am gândit este mutarea aprobării acestor planuri urbanistice zonale de la Primăria Capitalei către primăriile de sector și acest lucru nu doar prin prin prisma rapidității, pentru că vă dați seama, una este ca o primărie, un consiliu local al unui oraș să analizeze proiectele a șase sectoare și alta este ca fiecare sector să-și analizeze proiectele proprii. În plus, fiecare autoritate locală, de exemplu, o primărie de sector sau un consiliu local al sectorului respectiv știe foarte bine de ce finanțe dispune, de ce bugete dispune pentru a putea construi și necesitățile pentru acel proiect - o grădiniță, o școală, un drum, o canalizare, ș.a.m.d.".

Ce soluții propun specialiștii AREI pentru noile reguli în domeniul urbanismului – aflați din VIDEO.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult