Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Refugiații ucraineni ajunşi în România pot beneficia de servicii medicale gratuite. Centrele disponibile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Refugiații ucraineni ajunşi în România pot beneficia de servicii medicale gratuite și de consiliere psihologică în cabinete special amenajate.

Două au fost inaungurate luni, la Romexpo, iar altele vor fi disponibile în restul ţării. Serviciile vor fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Această femeie are 62 de ani şi este din Odessa. A lăsat totul în urmă din cauza războiului și s-a mutat în București. Nu are probleme de sănătate, dar spune că mulți dintre compatrioţii săi au nevoie de suport psihologic.

Femeie: ''Suportul psihologie este foarte important mai ales pentru persoanele care și-au pierdut oamenii apropiați, și-au pierdut casele, au lăsat totul în urmă. Bombardamentele au lăsat urme adânci în conștiința lor''.

În urmă cu 3 luni acestă tânără a părăsit Kievul. Acum lucrează în București, iar fiul ei merge deja la grădiniță. Accesul într-un cabinet medical este util mai ales în cazul persoanelor mai în vârstă crede ea.

''E este o idee foarte bună. Oamenii care au probleme de sănătate pot vei aici să primească îngrijiri medicale''.

Pentru început, 2 medici de familie vor acorda consultații în cabinetul de aici de la Romexpo. Programul va fi de la 9 dimineața la 9 seara, iar cei 2 dotori vor lucra în ture. Pentru persoanele din Ucraina serviciile medicale vor fi gratuite, fiind decontate de CNAS.

Lor li se alătura medici ginecologi veniţi din Franța.

Irina Mateescu, vicepresedinte Asociația Moașelor Independente: ''Planificare familială, acees la contracepție, medicii din Franța care au venit cu ecograf mobil, asigurăm aici și urmărirea sarcinii, analize pentru femeile gravide sau pentru cele care au nevoie pe partea ginecologică''.

5 zile pe săptămână, ucrainenii care doresc vor beneficia şi de consiliere psihologică.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au contactat şi 1000 de medici de familie din toată țara pentru a îi întreba dacă vor putea să primească în cabinetele lor refugiați. După centralizarea răspunsurilor va fi făcută o hartă cu adresele și numerele de telefon.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ''Avem numeroase paturi alocate pentru refugiați în spitalele din România, ei au beneficiat inclusiv de acces în programele de sănătate ale ministerului Sănătății este nevoie de implicare, medici de familie''.

Pe de altă parte, în România, în peste 400 de localități nu există niciun medic de familie. În 10 ani lucrurile vor sta şi mai rău din cauza faptului că peste jumătate dintre doctorii de familie au peste 61 de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult