Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Recensământul urșilor din România: Ministerul Mediului a început numărătoarea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministerul Mediului începe numărătoarea pe bază de ADN a urșilor și anunță, în același timp, că a pus în dezbatere un nou ordin care prevede împușcarea animalelor care atacă omul, în 24 de ore de la incident.  

Prevederea se suprapune însă peste legea care permite intervenția de urgență în asemenea situații. Și ministrul Agriculturii a cerut la Bruxelles modificarea directivei europene care protejează, cu strictețe, carnivorele mari.

Ministerul Mediului a lansat o campanie de informare privind acțiunile pe care le întreprinde pentru conservarea speciei de urs brun. Potrivit autorităților, populația de urși din România „se află în plină expansiune, atât din puncte de vedere al efectivelor, cât și al arealului", conform ministerului Mediului.

Totuși, nu s-a mai făcut un recensământ al urșilor din 2016, iar metoda de evaluare folosită până la acel moment a fost contestată de activiștii de mediu.

Abia acum, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în silvicultură începe recoltarea probelor pentru a inventaria numărul de exemplare, pe baza datelor genetice.

Citește și
barbat ranit
Un bărbat din Argeș a fost rănit de un urs în timp ce căuta o oaie. Doi ciobani și câinii de la stână i-au sărit în ajutor

Ion Mirea, reprezentant al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în silvicultură: „Vor fi recipiente cu coduri de bare, va fi o aplicație prin care vor fi scanate aceste coduri de bare, se vor ști coordonatele unde au fost recoltate probele biologice. Sunt peste 600 de specilaiști implicați în recoltarea de probe”.

Urșii care atacă oamenii ar putea fi împușcați

Între timp, ministrul Mediului anunță că a pus în dezbatere publică un nou ordin care permite împușcarea urșilor care atacă omul, în 24 de ore de la incident. Gestionarul fondului de vânătoare trebuie doar să trimită, în 48 de ore, un raport cu documente justificative, către Agenția de Protecția mediului din județul respectiv.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Este de nepermis ca în cazul în care viața umană este pusă în pericol să se mai aștepte săptămâni întregi până la aprobarea derogării”.

Noul ordin se adaugă însă legii care prevede intervenția imediată pentru combaterea atacurilor de urs, fără a fi necesară vreo derogare.

Marcel Dide, reprezentant al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în silvicultură: „Ursul este totuși un animal sălbatic, nu este de pluș sau cățel. El are regulile lui, consideră omul până la un punct partener, după care dușman”. Ministerul Mediului are la dispoziție 10 milioane de euro pentru a număra urșii, dar și pentru a instala garduri electrice pentru protejarea fermelor de atacurile carnivelor mari.

Ar tebui să amenajeze și o rezervație destinată exemplarelor cu comportament deviant, totul până la sfârșitul anului 2023.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult