Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacția MAE după prăbușirea unei drone lângă Grindu. Va fi convocat șeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse

Ministerul Afacerilor Externe protestează ferm faţă de incidentul generat de prăbuşirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, în noaptea de miercuri spre joi.

Drona a căzut într-un perimetru nelocuit aflat la circa patru kilometri amonte de localitatea Grindu.

"Acesta reprezintă o nouă violare a spaţiului aerian al României, contrar dreptului internaţional", precizează MAE, într-un comunicat transmis joi.

În context, Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene, precum şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina.

"Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internaţional umanitar şi sunt considerate crime de război. Ministerul Afacerilor Externe a informat şi se consultă cu aliaţii NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse", se mai arată în comunicat.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că a fost găsit un crater de 1,5 metri adâncime, ca urmare a prăbuşirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene.

Potrivit MApN, au fost luate măsuri de securizare a zonei şi au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor şi desfăşurarea investigaţiilor, conform procedurilor.

”Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar. Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri”, precizează ministerul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult