Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Războiul din Ucraina are efecte inclusiv în producția „în sistem lohn” din România. S-a mărit cota de piață în țara noastră

Your browser doesn't support HTML5 video.

Războiul din Ucraina are efecte inclusiv în producția „în sistem lohn” din România. Firmele din industria textilă și nu numai înregistrează creșteri și de 75% a comenzilor, în ultimele luni.

Mărirea cotei de piață a apărut după ce vecinii noștri nu și-au mai putut onora contractele, din cauza conflictului armat.   

Înainte de război, Ucraina, cu mâna de lucru ieftină, era un jucător important pe piața producției în sistem lohn. Mari branduri internaționale de îmbrăcăminte lucrau cu firmele de profil din Kiev sau din Odesa. Însă, după ce rușii au invadat Ucraina, oamenii nu au mai putut lucra, iar comenzile s-au îndreptat spre România.

Comenzile s-au înmulțit semnificativ

O societate din Iași are 230 de angajați și produce, pentru firme din Occident, atât uniforme militare și de Poliție, cât și țesături tehnice pentru veste antiglonț și parașute. Odată cu războiul din Ucraina, comenzile s-au înmulțit semnificativ.

Angela Rîșcă, director executiv: „Cu aproximativ 75%. Clienții noștri ne dau foarte multe comenzi și suntem uneori puși în situația de a refuza comanda, ceea ce în trecut nu se întâmpla”.

Citește și
haine ieftine
Tot mai mulți români aleg să cumpere haine din magazine de tip outlet sau second-hand după ce prețurile au crescut vertiginos

Ca să găsească mai ușor forță de muncă, firma a deschis puncte de lucru și în câteva comune din județ.

Și la o altă fabrică de marochinărie din Sebeș, 130 de oameni lucrează pentru comenzi din străinătate. Gențile realizate pentru branduri de lux ajung în toată lumea.

Teodora Stoica, director de producție la o fabrică din Sebeș: „Materia o aduc contractorii noștri, noi executăm, producem și livrăm înapoi în țara respectivă. Am mărit capacitatea și suntem în creștere continuu”.

La Ciugud se produc, în sistem lohn, cablaje pentru panouri solare, utilaje industriale și ambulanțe.

Laura Moga, director de fabrică: „A fost nevoie să ne extindem, aceasta este noua hală. Suntem cu comenzile la zi, inclusiv pentru primele luni ale anului viitor”.

Mihai Păsculescu, președintele Federației Patronale a Textilelor, Confecțiilor și Pielăriei: „Toată lumea ne spune că au comenzi prea multe și n-au capacități”.

Cristian Popescu, economist: „Sigur, acum este o oportunitate pentru România, pentru că o parte din activitățile care erau în Ucraina își caută noi locații”.

Exporturile românești ale producătorilor în sistem lohn au crescut, numai în industria textilă, cu 12%, în vara lui 2022, față de aceeași perioadă din 2021.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult