Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Răspândirea coronavirusului în Italia provoacă îngrijorare printre români. Când este obligatorie carantina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Răspândirea coronavirusului în Italia întărește măsurile de siguranță și în România.

Toți românii care vor veni în țară din provinciile afectate în Peninsulă vor fi ținuți 14 zile în carantină, iar autoritățile au anunțat că cei care nu vor respectă această decizie pot ajunge după gratii.

La aeroport au fost instituite deja măsuri de siguranță, la fel ca în cazul cetățenilor care soseau din China: s-a făcut culoar special pentru cei care vin din zonele de focar din Italia.

Alarmate de rapiditatea cu care noul coronavirus s-a răspândit în Peninsulă, autoritățile din România intensifică măsurile de protecție în țară.

Astfel, persoanele care ajung în România din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit aici în ultimele două săptămâni vor sta în carantină 14 zile.

Nelu Tătaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății: „Cei care refuză carantina intră sub incidența Codului Penal care stabilește răspândirea cu bună știință a bolilor transmisibile. E un moment în care trebuie să fim vigilenți, trebuie să respectăm și noi, dar și cei care se întorc în țară acele proceduri și protocoale stabilite încă de acum 6 săptămâni”.

Cine nu acceptă carantia poate fi amendat sau chiar condamnat la închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Totodată, va fi crescut și numărul centrelor de carantină. Pe lângă cel existent în Bucureșți, cu o capacitate de 40 de persoane și în care sunt acum opt români aduși din China și Japonia, în fiecare județ trebuie pus la punct un asemenea spațiu.

În prezent, 5 spitale din toată țara pot face teste pentru depistarea noului coronavirus: Institutul Matei Bals din Capitală și spitalele de boli infecțioase din Timișoara, Cluj, Iași și Constanța. Specialiștii spun că vor fi mari listele acestor unități sanitare.

Prof. Dr. Alexandru Rafila: „Probabil capacitatea de diagnostic se va extinde, pentru că nu discutăm de ceva complicat din punct de vedere tehnic, există această capabilitate în mai multe spitale. În spitale se pot organiza saloane de îngrijire individuală, pot fi angrenate și alte spitale, nu doar cele de boli infecțioase”.

Se ia în calcul și varinta internării pacienților diagnosticați cu noul coronavirus în alte spitale de boli infecțioase, deși inițial se stabilise că primii 10 vor fi internați doar la Matei Bal, în Capitală.

Prof. Dr. Alexandru Rafila: „Trebuie rediscutată, să vedem dacă cel mai bine e să-i concentrăm la Matei Balș sau e mai bine să evităm transportul prin țară”.

Și la nivelul Ministerului de Interne se intensifica măsurile de siguranță.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Achiziția mai multor încăperi sau camere în spitale cu presiune negativă, avem la acest moement un număr de camere mobile care au fost cumpărate acum câțiva ani, dar considerăm că trebuie suplimentat numărul. Echipamentele prevăzute suplimentare să le cumpărăm sunt echipamente de protecție, inclusiv mășți, mănuși, combinezoane de protecție, mai sunt echipamente de izolare - izolete de transport și în spitale. În ficere județ vor fi două sau trei camere. Acum sunt cinci camere mobile, pe lângă spațiile de la Matei Balș, și în lista de achiziție sunt încă aproximativ 100-110 și mai sunt prevăzute în lista de achiziții scannere pentru toate aeroprturile din țară”.

Toate aceste măsuri sunt în acord cu deciziile luate deja în Italia, acolo unde noul coronavirus se răspândește rapid.

Unii dintre românii care stau acolo se gândesc să revină în țară pentru o vacanță prelungită.

Româncă din Italia: „Eu sunt stabilită aici de 22 de ani, am o parte din familie în România și când am ocazia merg acasă să-i văd. M-a bătut gândul, chiar întorcându-mă de la Bucureșți, dacă ar fi să nu se găsească soluții aici, pe teritoriu, cred că ar fi posibilitate să-mi iau familia și să stau o perioada în România. Să sperăm că se va găși o soluție, pentru că ți se schimbă viața - aici muncești, merg copiii la școală, dar în caz de necesitate e o soluție”.

Alexandru Daniel Sopa, student în regiunea Lodi: „Ieri vorbeam cu sora mea, dacă se agravează, poate plecăm de aici. Dar e ultima variantă, că suntem aici de 16 ani, aveam viața aici”.

Deocamdată, românii din Peninsulă încearcă să nu între în panică și respectă întocmai recomandările autorităților.

Milică Puicea, român din zona Monza, Milano: „Suntem sfătuiți să nu mergem în adunări mari de oameni, unde contaminarea ar putea fi rapidă. La școală suntem informați pe orice grupuri de Whatsapp, primim mesaje vocale, ieri am primit mesaj de la asistente de la spital de la boli infecțioase de la Monza, unde suntem actualizați cu măsuri. Am primit același mesaj pe trei grupuri. Este un caz de urgență națională, sunt oameni îngrijorați de măsurile astea, de ieri până aseară în Lombardia s-a dublat numărul de cazuri de contaminare”.

În România, comitetul inter-ministerial se va instruni special, luni, pe tema COVID19.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult