Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Raed Arafat: Testele rapide pentru depistarea Covid-19 nu vor fi retrase din farmacii

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri, că autoritățile nu intenționează să interzică vânzarea testelor rapide Covid-19 în farmacii, chiar dacă acestea prezintă ”un procent de fals negativ”.

Arafat le-a declarat jurnaliștilor că este preferabil ca persoanele care doresc să se testeze pentru simptome ușoare să o poată face acasă.

”Dacă le retragem, și asta a fost subiect unor discuții, dacă retragem testele vândute în farmacii, s-ar putea ca cei care se testează pentru simptome ușoare să nu se mai testeze. Preferabil să se testeze, să rămână acasă, decât să nu se testeze deloc. Deci retragerea testelor rapide de la farmacii și păstrarea lor numai pe linie oficială nu garantează că toți care au simptome și care sunt curioși să vadă dacă sunt pozitivi sau nu vor merge la testare. Așa că este o soluție, totuși, măcar de autocontrol, că dacă m-am văzut că sunt pozitiv, măcar să stau acasă și să mă izolez de familia mea, să pun masca și să fiu atent în casă. Măcar atât.” - a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Raed Arafat a mai subliniat faptul că ”testele rapide, dacă sunt pozitive, înseamnă aproape sigur sigur că ești pozitiv”. În schimb, dacă acestea sunt negative în cazul unei persoane cu simptome, este mai ușor de depistat ”falsul negativ”.

”Testele rapide, dacă sunt pozitive, înseamnă aproape sigur sigur că ești pozitiv. Dacă sunt negative la persoană simptomatică, există bineînțeles un procent de fals negativ, și atunci persoanele negative care ies negativ la un test rapid care și-l fac acasă, dar sunt simptomatici, sfatul nostru pentru ei este să meargă să facă un test PCR.” - a mai spus medicul.

Citește și
raed arafat
Raed Arafat: De joi începe distribuirea primelor 300.000 de teste rapide antigen la nivel naţional

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult