Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Protest masiv al sindicaliștilor în fața Guvernului. Cât va ajunge inflația

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mii de sindicaliști au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți de valul de scumpiri din ultima perioadă, dar, mai ales, de măsurile luate de autorități în criza energetică.

În același timp, experții Băncii Naţionale estimează o creştere a inflaţiei de peste 11 la sută, în luna iunie. Deocamdată, începutul de an a venit cu o creştere a consumului.

În jur de 5.000 de membri ai Blocului Naţional Sindical s-au întâlnit în Piața Victoriei, după care au pornit în marș prin centrul Bucureştiului, până în fata Parlamentului.

„Protestăm pentru drepturile noastre de salariați, că salariu, pentru energie, gaz curent, absolut toate suntem sub orice critică cu ele” explica un participant la acțiunea de protest.

Blocul Național Sindical solicită Guvernului adoptarea rapidă a unor măsuri de sprijin pentru a compensa creșterea galopantă a inflației.

Citește și
protest
Proteste în faţa Ambasadei Rusiei, unde se scandează „Putin, criminal". Bărbat întins pe jos, cu mâinile legate la spate

Dumitru Costin, liderul BNS: „Pentru ceea ce resimte fiecare român astăzi în bugetul de familie, România are nevoie în regim de urgenţă de un plan urgent de măsuri cu investiții dedicate pentru a tempera pe de-o parte aceste creșteri de preţuri, dar în principal pentru a putea să producem energia electrică de care avem nevoie.”

Ritmul cumpărăturilor a rămas același

În luna februarie, inflația anuală a ajuns la 8,5%. Practic, cu atât s-au scumpit produsele și serviciile față de aceeași perioadă, a anului trecut. Deocamdată, oamenii au continuat să meargă la cumpărături în ritmul obșnuit.

Potrivit datelor INS, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a marcat în luna februarie o creștere de peste cinci procente, față de perioada similară a anului trecut, dar a rămas la acelaşi nivel cu luna ianuarie.

Romanii au cumpărat în special carburanţi şi produse nealimentare, însă au dat mai puţin pe mâncare şi băutură.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS: „Dacă ne uităm pe segmentele unde se înregistrează această creștere, observăm că ea a fost influențată în mod foarte important de valorile de la carburant, respectiv acele cozi pe care le-am văzut într-o anumită perioadă, pentru a face plinul la automobile, pe seama spaimei că o să crească exagerat prețul carburanților, s-au reflectat și în aceste valori.”

Radu Ciobanu, profesor de economie: „Românii au cheltuit cumva mai mult să ajungă la cumpărături decât pentru cumpărăturile în sine. Suntem într-o situație economică care determină și arată că în zona de comerț cu amănuntul avem cifra de afaceri în creștere , dar pe seama faptului că ne costă mai mult energia, combustibilul, alte aspecte, decât cu adevărat produsele alimentare.”

După ce au dispărut restricțiile oamenii au început să circule mai mult, angajații s-au întors la birouri, iar micile afaceri afectate de pandemie au început să își reia activitatea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult