Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Protest față de defrișări. "În centrul României va apărea un mare deşert"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Protest în faţa ministerului Apelor şi Pădurilor. Înarmaţi cu o aşa numită "drujbă de aur", mai mulţi voluntari care luptă pentru apărarea mediului le-au cerut autorităţilor să oprească tăierea pădurii din Certej.

Investitorul, care a solicitat să fie tăiate 56 de hectare de pădure, vrea să amenajeze sanţuri de decantare cu cianuri. Alte ONG-uri de mediu au atras atenţia şi la Bruxelles că în România se taie abuziv copaci din zone protejate.

56 de hectare de pădure din zona Certej ar urma să fie defrişate, iar în locul lor ar urma să apară o mină cu cianuri, spun protestatarii care au cerut explicaţii de la ministerul apelor şi pădurilor.

„Ne-ar părea foarte rău să vedem această zonă foarte frumoasă din inima României să devină un mare deşert, care s-ar vedea inclusiv din satelit”, spune un protestatar. „Proiectul minier de la Cerrtej ar urma să fie cel mai mare proiect minier din România. „

Reprezentanţii Ministerul susţin că vor analiza situaţia de la Certej iar proiectul de hotărâre de guvern rămâne în dezbatere publică.

Citește și
MAREA DEFRIŞARE
Politicienii, principalii responsabili pentru tăierile masive din păduri: Furturile de lemne sunt girate de autorități

O altă anchetă îngrijorătoare, făcută de Agent Green, atrage atenţia asupra abuzurilor şi tăierilor ilegale care se fac chiar în rezervaţiile naturale. „Din 2014 până în 2018 o cantitate de 1,2 mil metri cubi de lemn au fost exploataţi într-un mod nelegal şi agresiv. A dispărut o pădure pe o suprafaţă de 36 de mii de hectare, asta înseamnă 7200 de terenuri de fotbal, dacă am aşeza camioanele pline cu buşteni, ar fi o coloană de la nbucuresti până la Nădlac. Este în înfricoşător”, spune Andrei Ciurcanu, de la Agent Green.

În urmă cu două luni, activiştii de mediu, împreună cu echipa de la Inspectorul PRO, au descoperit un caz de furt de fag din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei. Suspectul principal era tocmai un angajat al ocolului silvic, omul desemnat de stat să apere pădurea, nu să o taie! „Să le spuneți la băieți să nu filmeze cât încarcă mașina”, spunea acesta.

Cazul a ajuns, în final, la Poliţie, care a deschis un dosar penal. Despre incompetenţă autorităţilor în fata furtului de lemne, dar şi complicitatea lor a vorbit şi emsiunea "România, Te Iubesc". În urma reportajului, zeci de oameni din întreaga ţară ne-au sesizat furturi şi tăieri ilegale de păduri.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult