Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Programul „Noua Casă” 2023 începe săptămâna viitoare. Ce nemulțumiri au experții imobiliari în privința modificărilor făcute

Your browser doesn't support HTML5 video.

De săptămâna viitoare începe Programul „Noua Casă”. Cei care vor să își cumpere o locuință cu 70.000 de euro, trebuie să aibă pregătit un avans de 5%, dar suma garantată de stat este prea mică, spun experții imobiliari.

Tinerii care iau împrumutul pot cumpăra cel mult o garsonieră sau un apartament la periferie.

„Noua Casă” are în acest an un buget de 1,5 miliarde de lei

Adresat în primul rând tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, care nu câștigă suficienți bani pentru a strânge un avans generos, programul „Noua Casă” are alocat în acest an un buget de 1,5 miliarde de lei. Ar ajunge, spun oficialii, pentru aproximativ zece mii de persoane.

Finanțarea se acordă în lei și sunt două plafoane de creditare: 70.000 de euro pentru care trebuie plătit un avans de 5% și 140.000 de euro, sumă la care solicitantul trebuie să dea un avans de 15% din valoarea creditului. Doar că dobânzile au crescut enorm în ultima perioadă, astfel încât cei care vor să apeleze la acest program trebuie să aibă venituri mai mari față de anul trecut.

Potrivit datelor comparatorului bancar Finzoom, pentru un credit de 66.500 de euro, adică puțin peste 330.000 de lei, cu un avans de 5%, aveți o rată de peste 2.300 de lei. Atenție, însă venitul minim necesar trebuie să treacă de 5.200 de lei. Anul trecut, de exemplu, când indicele IRCC era de 1,17%, rata era puțin peste 1.400 de lei, iar venitul minim necesar de 3.100. Pentru locuințele mai scumpe, dar cu un avans mai mare, de 15%, rata poate ajunge la peste 4.200 de lei. În acest caz, venitul minim necesar este de 9.400 de lei. În plus, față de anul trecut, rata aproape s-a dublat, la fel și venitul.

Citește și
Euro
Ce venituri trebuie să ai acum ca să poți să iei un credit pentru locuință prin programul Noua Casă

Autoritățile sunt, însă optimiste, deși anul trecut a fost epuizat doar 90% din plafon.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Este un program de care, până în acest moment, au beneficiat aproximativ 330.000 de tineri și familii care și-au achiziționat un cămin și au beneficiat de aceste facilități”.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Nu trebuie să intrăm în plasa prudenței exagerate, trebuie să avem o prudență structurată pe elemente de sprijin pe care și statul le poate acorda. Putem să sprijinim beneficiarii pentru a-și cumpăra o locuință cu condiții de finanțare ceva mai favorabile, elementele de avans, garanții, sunt limitate sau restrictive. Îmi doresc ca acest plafon să fie epuizat și să putem să îl suplimentăm”.

Pe de altă parte, spun specialiștii imobiliari, programul nu se mai justifică în contextul prețurilor prea mari la apartamente. Limitele impuse de autorități pot fi un obstacol pentru cumpărarea unei proprietăți bune. Andrei Marinescu, specialist imobiliar: „În București, destul de greu. Majoritatea apartamentelor de două camere au crescut destul de mult, peste 80.000, 80, 90, chiar și peste o sută. Chiar în Berceni sunt în jur de 80, 82. Cred că putem găsi această formă de apartament mai mic, studio dublu, studio sau garsonierele clasice pe care le știm noi de multă vreme. Acum, există o zonă separată de dormitor, e mai micuță, nu are suprafața unui aprtament de două camere, dar ne înghesuim cumva în acești 40.000 de metri pătrați. În general, în jurul Bucureștiului, în zonele limitrofe”. În schimb, un apartament bun, într-o zonă centrală sau de nord a Capitalei depășește 100.000 de euro. Anul trecut, prin Programul „Noua Casă”, aproximativ nouă mii de români și-au cumpărat o locuință.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult