Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de credincioși au venit în Constanța de Bobotează. ÎPS Teodosie a venit cu o caleașcă trasă de cai

Your browser doesn't support HTML5 video.

Milioane de creștini de pe tot globul au sărbătorit joi Boboteaza. În țară s-au ținut slube speciale și oamenii au mers să ia aghiasmă - apa sfințită care îi apără pe credincioși de rele.

Pe litoral, Arhiepiscopul Tomisului a sfințit marea și auncat în apă trei cruci după care mai mulți tineri au înotat ca să le recupereze.

Pentru ierarh, ceremonia nu a fost lipsită de emoții pentru că, la un moment dat, motorul bărcii cu care a ieșit în larg nu voia să mai pornească.

Ritualul a avut loc la 16 grade Celsius - cea mai mare temperatura înregistrată de Bobotează în ultimul deceniu.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie și-a făcut apariția în Portul Tomis într-o caleașcă trasă de doi cai frumoși. În trăsură, un preot, l-a ținut tot drumul strâns în brațe, ca nu cumva ierarhul să se dezechilibreze.

Înaintea lor în port au ajuns carele trase de boi cu colac în frunte - care au adus butoaiele în care se afla apa care ulterior a fost sfințită.

Citește și
IPS Teodosie
ÎPS Teodosie: Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei

Aproape 5.000 de oameni, potrivit jandarmilor, au participat la slujbă. De pe scenă, Înalt Prea Sfințitul Teodosie le-a vorbit despre credință și boală - într-o zi, în care, în Constanța peste 200 de oameni au fost confirmati cu coronavirus, iar în tară au fost peste 6 mii.

Cu un astfel de mesaj, unii au renunțat la masca sanitară - deși s-a respirat om lângă om. Jandarmii au împărțit măști mulțimii. Câțiva au transmis în direct slujba pe rețelele sociale.

Cel mai așteptat moment a fost cel în care arhiepiscopul Tomisiului a plecat în largul mării - cu barca - și a aruncat în valuri trei cruci. 30 de tineri au intrat în apa neobișnuit de caldă pentru această perioadă - 7,5 grade Celsius - și au încercat să le recupereze. Pe una a prins-o șeful salvamarilor din Mamaia.

La întoarcerea la mal, motorul bărcii în care se afla Înalt Prea Sfințitul Teodosie le-a dat emoții militarilor. Câteva minute s-a încăpățânat să nu pornească.

150 de mii de sticle cu apă sfințită au fost împărțite credincipoșilor în Portul Tomis - după ce arhiepiscopul locului a stropit mulțimea cu aghiasmă.

„Este o licoare în care este închis duhul sfânt. Medicament!”, a spus o femeie care a luat agheasmă.

În Constanța, termometrele au indicat 16 grade Celsius - cea mai ridicata temperatură înregistrată pe 6 ianurie, în ultimii zece ani. Crucea făcută din 400 de kilograme de gheață, adusă în Portul Tomis, s-a transformat repede în apă.

Slujbe de Bobotează s-au ținut peste tot în țară. În București, șapte mii de credincioși au mers la Catedrala Patriarhală ca sa ia apă sfințită.

Boboteaza este sărbătorită atât de biserica ordotoxă cât și de cea catolică. Astăzi se comemorează botezul lui Isus în răul Iordan.

Una dintre cele mai pitorești tradiții de boboteză este parada ținută în orașul bulgăresc Kalofer. Zeci de bărbați, dar și copii, îmbrăcați în costume populare și inspirați de sunetul cimpoaielor s-au prins într-o horă spectaculoasă în apele unui râu.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult