Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Problemele de pe Dunăre se văd din spațiu. Peștii sunt în pericol să moară sufocați

Your browser doesn't support HTML5 video.

Debitul redus al Dunării începe să pună în pericol viața peștilor din Deltă. Specialiștii au măsurat un nivel redus al oxigenului în lacurile din rezervație și în complexul Razim-Sinoe care poate sufoca fauna acvatică.

Iar în Bulgaria, experții unei organizații de protecția mediului spun că scrumbia depune tot mai puține icre.

Cu un debit al Dunării scăzut aproape la jumătate față de media multianuală și o apă mai caldă, în lacurile din Deltă și în complexul Razim-Sinoe concentrația de oxigen a scăzut periculos de mult. A contribuit și faptul că multe canale s-au colmatat.

Daniel Vasiliu, director Geoecomar Constanța: „Măsurătorile noastre în coloana de apă arată niște valori la straturile inferioare ale apei, la interfața apă sediment, undeva la sub zece la sută, saturație ceea ce este foarte foarte puțin.”

Altfel spus, peștii sunt în pericol să moară sufocați. În Bulgaria, mai mulți experți ai organizaţiei „World Wide Fund for Nature” au monitorizat două luni starea scrumbiei dunărene și spun că această specie a depus cu 90 la sută mai puține icre decât acum doi ani. Efectele spun ei se vor vedea în următorii 3 - 4 ani.

Problemele de pe Dunăre se văd din spațiu.

Comisia Europeană a publicat imagini ale fluviului, în zona Călărași, surprinse de satelitul Copernicus. Spre deosebire de agust anul trecut, fluviul este mai îngust și au apărut mai multe zone acoperite cu nisip. S-a mărit și insula din dreptul orașului Galați. Are acum mai bine de un kilometru lungime și aproximativ o sută de metri lățime.

O artistă a adus pe insulă 31 de păsări din plastic pentru a atrage atenția asupra faptului că acest material a devenit cel mai mare dușman al planetei. Iar un grup de tineri a folosit locul ca să se plimbe cu motocicleta.

În zona Corabia - Olt, pentru că apele s-au retras mult - pescarii scot acum mai ușor din fluviu scoici și melci.

Potrivit prognozelor - deși sunt anunțate ploi - Dunărea va continua să scadă și în perioada următoare. Se estimează să vă ajunge la un debit de 2.200 de metri cubi pe secundă - cu 300 mai puțini decât acum.

 

Reporteri: Cătălin Covrig, Marius Grama, Roxana Vlădășel

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult