Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Președintele Germaniei, la București: „Îngrijorarea noastră privind destabilizarea Moldovei nu este nouă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Crimele de război comise de militarii ruși trebuie anchetate minuțios, iar un nou val de sancțiuni trebuie impuse guvernului de la Moscova.

Sunt declarațiile președintelui Klaus Iohannis și ale omologului său german, aflat în vizită la București. Președintele Steinmeier a venit la București, după ce oficialii de la Kiev i-au transmis că nu este bine venit în Ucraina.

Frank-Walter Steinmeier, Preşedintelui Republicii Federale Germania: „Mă bucur că m-am întors la prieteni, la relația de prietenie dintre statele noastre, dar mă refer și la prietenia dintre noi doi. Mi-amintesc când Sibiul era capitală culturală și aveam alte funcții, nu mă gândeam că vom vorbi de la aceste pupitre.”

Președintele Germaniei a fost numit cetățean de onoare al Sibiului în 2015. Însă după evocarea acestor momente plăcute din trecut cei doi președinți au ajuns la provocrile prezentului: războiului din Ucriana și riscul extinderii lui.

Klaus Iohannis, președintele României: „Nu avem informații concrete că Republica Moldova ar fi amenințată în mod concret din punct de vedere militar sau ar fi fost luată drept țintă de către cineva. Sigur, au existat provocări în Transnistria, fără ca acest lucru să fi avut urmări concrete. Evident, cu toții am fost îngrijorați, ne-a pus pe gânduri această situație.”

Citește și
Klaus Iohannis
Marcel Boloș, numit ministru la Proiecte Europene, iar Sebastan Burduja la Digitalizare

Frank-Walter Steinmeier, Preşedintelui Republicii Federale Germania: „Îngrijorarea noastră privind destabilizarea Moldovei nu este nouă, însă grija față de activități militare este oricum dată având în vedere influența Rusiei în Transnistria.”

Cei doi președinți au discutat și despre un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei și investigarea crimelor de război din Ucraiana. În ciuda acestor declarații susținute de președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier nu este binevenit la Kiev.

Oficialii din Ucraina nu i-au iertat relația apropiată cu Rusia din perioada în care era ministru de externe al cabinetului Angela Merkel. În urmă cu câteva săptămâni, președintele Germaniei trebuia să meargă la Kiev împreună cu șefii de stat ai Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei. Însă un demnitar de la Kiev i-a transmis că nu este dorit acolo.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult