Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Polițiștii din Alba Iulia au oprit zeci de șoferi pentru a le împărți căști bluetooth. Ce scop are această inițiativă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproape o treime dintre șoferi recunosc că țin telefonul în mână și vorbesc în timp ce se află la volan, iar 24% citesc mesaje sau accesează diferite rețele sociale, arată un studiu realizat la nivel european.

Astfel, polițiștii din Alba Iulia au oprit, vineri, zeci de șoferi în trafic, nu pentru controale sau amenzi, ci pentru a împărți căști bluetooth.

Agenții rutieri au discutat cu șoferii și le-au dat dispozitive bluetooth pe care să folosească când sunt la volan. Unii recunosc că tentația a e mare și că uneori folosesc telefonul în timp ce șofează.

Șofer: „Este o acțiune foarte bună pentru că, din când în când, trebuie să recunoaștem, mai punem mâna pe telefon să vedem cine ne sună, să citim mesajul, și nu cred că este foarte oportun”.

Potrivit unui studiu la nivel european, utilizarea telefonului fără funcția „mâini libere” crește de două ori riscul de a fi implicat într-un accident rutier. Introducerea unui număr nou în lista de contacte sau căutarea unui număr în agendă pentru apelare crește, atenție, de 12 ori riscul de accident. Și live-urile cu telefonul în mână pot duce la tragedii.

Citește și
accident prahova
Accident cumplit în Prahova. Doi șoferi au murit, după ce mașinile lor s-au ciocnit frontal

Șofer: „Câteodată se întâmplă, dar încerc să trag pe dreapta și să nu îl folosesc în timpul mersului. Sunt foarte bune. Sper ca toți oamenii să înțeleagă lucrul, că se întâmplă prea multe accidente. Live-urile care le fac, astea le vedem toți”.

Șoferiță: „Mi s-a întâmplat de multe ori, dar câteaodată dăm pe bluetooth în mașină, câteodată îl lăsăm să sune”. Șofer: „E foarte periculos. Neatenția, îți distrage atenția, poți provoca un accident. Ne-au dat o cască”.

Claudiu Florea, inspector de Poliție al Biroului Rutier Alba: „În ultima perioadă, pe un trend ascendent, se află și abaterile conducătorilor auto, care au alte preocupări în trafic precum utilizarea telefonului mobil, precum vorbitul, mesaje text sau accesarea rețelelor sociale”.

În județul Alba, în ultimele 11 luni ale anului, s-au produs 24 de accidente rutiere, care au avut ca și cauză principală alte preocupări în timpul condusului. Pentru că au folosit necorespunzător telefonul, au fost amendați aproape 800 de șoferi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult