Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A început recensământul populației, însă cu stângul. Platforma online s-a blocat la primele ore

Your browser doesn't support HTML5 video.

Recensământul populației a început luni, dar cu stângul. La primele ore, când mii de oameni au dorit să completeze chestionarul online, s-a blocat platforma.

 

Reprezentanții Institutul Național de Statistică au pus la dispoziția oamenilor alte două platforme, doar că și acestea au avut probleme. Cei care nu se descurcă singuri vor fi ajutați de funcționari.

 

Încă de dimineață, românii care încercau să completeze chestionarul pe site-ul recensamantromania.ro primeau astfel de erori. Platforma nu a fost configurată că susțină un trafic atât de mare.

Reprezentanții INS au pus la dispoziția oamenilor alte două variante: site-ul autorecenzare.insse.ro, dar și secțiunea de pe site-ul instituției. Doar că n-au mers teribil.

„Dați-mi voie să cer scuze pentru micile inadvertențe. Toate aceste lucruri s-au întâmplat întrucât a fost un interes deosebit, la prima oră și accesările au fost cu mult mai multe decât noi am proiectat interfața”, a transmis președintele INS.

Citește și
recensamant
INS: Website-ul dedicat Recensământului Populației și Locuințelor a fost suprasolicitat

Cei care nu se descurcă să completeze singuri, pot apela la serviciul de autorecenzare asistată.

Lucrurile s-au urnit greu în prima zi. Într-un centru comercial din Capitală, de pildă, de la ora 10 de dimineața trebuia să fie instalată o echipa de recenzori. Abia la prânz a apărut un bărbat dezorientat.

Paul Ștefănescu este recenzor. După ce s-a lămurit unde trebuie să stea și-a deschis tableta primită de la autorități și a așteptat să ofere cuiva ajutor.

Paul: Poate pornește, mă mai plimb, o să-mi chem niște prieteni.

Reporter: Dar cine în acest mall va poate recunoaște? Să vină să va ceară ajutorul? Pentru că sunteți un om la o masă.

Paul: Păi, nimeni.

Reporter: Și sunteți plătit să faceți asta?

Paul: Sunt plătit pe chestionarul realizat. Eu îmi făcusem planul să mă îmbogățesc, dar se pare că nu e așa ușor. Reporter: Ați cerut lămuriri?

Paul: Da, avem un grup, toată lumea se plânge. Am reușit să înregistrăm zero persoane în 6 ore, mâine e o nouă zi de succesuri.

Situații asemănătoare au fost în toată țara.

„Deocamdată nu au venit pentru că oamenii probabil nu știu, o să ne ocupăm noi de asta...o să punem niște afișe”, spune un alt recenzor.

În momentul în care se vor organiza lcururile și vor merge ca pe roate, în toată țara ar trebui să fie disponibile peste 5800 de astfel de puncte de autorecenzare asistată. Ele vor fi amplasate în centrele comericale, la fel cum se întâmplă aici unde suntem noi, sau în diverse spații publice ce aparțin de primării. Lista cu adresele acestor puncte o gășiți pe site-ul INSP.

Chestionarul de recensământ are două secțiuni, cu informații despre persoane și despre locuința. Completarea lui durează în medie 20 de minute.

„Capul gospodăriei completează și secțiunea pentru recenzarea locuinței, pe când ceilalți membri vor completa doar secțiunea pentru recenzarea de persoane. La locuință sunt întrebări legate de suprafața locuinței, dacă există apă curentă, dacă sunt toalete sau nu, întrebări despre termoficare, tâmplărie sau despre utilizarea energiei verzi”, a transmis purtătorul de cuvânt al INS.

E important de precizat faptul ce cetățenii români care au pelcat din țară de mai bine de un an nu trebuie să mai participe la recensământ. Însă chestionarul pentru recenzarea locuinței există o secțiune în care un membru al familiei trebuie să specifice doar numărul persoanelor care sunt plecate pe o perioada îndelungată.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult