Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Plaja din Constanța, acoperită de scoici după furtuna violentă din weekend. De ce nu trebuie mâncate rapanele aduse la mal

Your browser doesn't support HTML5 video.

Furtuna violentă care a lovit litoralul la sfârșitul săptămânii trecute a adus la mal cantități uriașe de melci de mare, binecunoscutele rapane, dar și de scoici.  

Nisipul a fost acoperit de cochilii, așa că cei care vor să facă o plimbare trebuie să fie atenți pe unde calcă.

Pe plajele din Constanța și Mamaia vântul a avut la rafală peste 130 de kilometri. Nisipul pe care în vară își așezau turiștii prosoapele și șezlongurile a fost înghițit de mare după ciclonul din weekend.

Porțiuni întinse de plajă au fost afectate de furtuna ce a lovit litoralul. Marea furioasă a adus la țărm cantități uriașe de scoici și de rapane. Mirosul este unul greu de suportat, iar nisipul fin a fost acoperit de cochilii.

Specialiștii spun că valurile de 6-7 metri au azvârlit tone de sedimente pe mal. Deocamdată, cei de la Apele Române, în subordinea cărora se află plajele, nu au anunțat când vor reface suprafețele afectate.

Citește și
furtuna Ciaran
O navă și aproape toate bărcile din Portul Constanța s-au scufundat din cauza furtunii

Adrian Bâlbă, biolog marin: "Este o modificare destul de importantă a plajelor generată de această furtună, a aruncat foarte multă cochilie de rapană pe mal, foarte multă scoică de dimensiuni mari și nu o să fie simplu de reamenajat plajele pentru scop turistic până la vară".

Adrian Filimon, biolog Institutul de Cercetări Marine Constanța: "Rapanele sunt comestibile, ele sunt o resursă foarte importantă pentru pescuitul românesc, dar odată aduse la mal de furtună ele pot fi moarte și nu mai pot fi comestibile. Este bine să se evite consumul lor, le găsim de la un metru din apropierea malului până la 30 de metri. În apropierea malului în general sunt colectate de scafandri, în zona de piatră".

Dacă sunt culese vii, de profesioniști, rapanele sunt considerate delicatese și se pregătesc foarte ușor.

Adrian Zeglea, chef: ”Cu unt, usturoi, zeamă de lămâie, în sos de vin sau pe plită doar cu usturoi, dar nu mai mult de 3-4 minute, pentru că astfel devin gumă de mestecat și nu mai pot fi comestibile".

Iar secretul pentru ca rapanale să fie delicioase....

”- Ce ați adăugat? - Cognac. De regulă, eu prefer să sting cu cognac pentru o aromă și o savoare mai deosebită față de vin".

O porție de rapane la plită cu sos de vin alb costă 60 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult