Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Piața imobiliarelor de lux, în plină creștere în România. Cât plătesc oamenii pentru o locuință

Your browser doesn't support HTML5 video.

În plină criză, piața imobiliarelor de lux este însă în creștere în România, spun specialiștii. În București de exemplu, cererea de locuințe de tip penthouse este mai mare cu aproximativ 10%.  

Tot mai mulți cumpărători sunt dispuși să plătească milioane de euro pentru proprietăți unice și servicii de lux.

Mai nou sunt și investitori care cumpără la comun astfel de locuințe și le închiriază mai apoi în regim hotelier.

Cu o suprafață de peste 200 de metri pătrați și o terasă generoasă de peste 20 de metri, un penthouse oferă una dintre cele mai frumoase vederi la malul mării. Are trei dormitoare și un living cu o înălțime de șase metri. Locuința costă aproximativ un milion de euro, se află la etajele 11 și 12 și va fi deținută de 20 de proprietari.

Este un nou concept pentru segmentul proprietăților de lux, spun dezvoltatorii. În astfel de cazuri, proprietarii au dreptul să se bucure de apartament aproximativ două săptămâni pe an. Restul timpului, locuința este închiriată în regim hotelier.

Bogdan Căruntu, dezvoltator: „Pe lângă faptul că deții o parte dintr-o proprietate, care în mod normal ar trebui să o plătești integral, ceea ce o face destul de restrictivă, te poți bucura de ea. Este accesul micilor investitori către piața investițională de top”.

Conceptul partițiilor imobiliare de lux a fost inițiat în SUA

Conceptul partițiilor imobiliare de lux a fost inițiat în Statele Unite ale Americii, la începutul anilor '90, cu scopul de a le oferi acces la investiții în proprietăți de lux celor care nu își permit să cumpere integral o astfel de proprietate.

Rico Picenoni, specialist în imobliare: „Când împarți costul pentru un activ cu alții, poate să fie încă o persoană, poate să fie trei sau 20 de persoane. Tu deții o parte din acel activ, ai dreptul să îl folosești și îl folosești când ai nevoie. În restul timpului, altcineva care are nevoie îl poate folosi. Poate o singură casă, poate să fie un apartament sau poate să fie un penthouse”.

Diana Roșu, director PricewaterhouseCoopers: „Segmentul este unul de lux și atunci publicul căruia i se adresează este cel interesat să aibă acces la anumite standarde de calitate și situația financiară a fiecărei persoane este solvabilă să intre într-un astfel de contract fără a fi nevoie de finanțare”.

Românii caută imobiliare de lux la mare sau la munte

În România, spun specialiștii, valoarea medie a unei partiții este de 32.000 de euro. Cererile cele mai mari sunt în zonele turistele de la mare și de la munte.

În Poiana Brasov de exemplu, un metru pătrat ajunge și la 7.000 de euro.

Adrian Simiuc, consultant de investiții în imobiliare: „Prețurile sunt mai mari la munte. În momentul de față prețurile pleacă de la 4.500 de euro și estimăm că la finalizarea proiectului să ne ducem spre 6.000 de euro, metrul pătrat. Un apaertament de două camere ajunge la 250.000-270.000 de euro, plus TVA”.

Piața imobiliarelor de lux s-a dezvoltat în ultimii ani și în marile orașe, cum se întâmplă în Cluj-Napoca sau București, de exemplu.

Un penthouse aproape de Parcul Herăstrău din Capitală are o suprafață de peste 300 de metri pătrați, se vinde la prețul de 2,5 milioane de euro. Pardoseala și pereții sunt îmbrăcați în marmură și ceramică.  

Andra Dinu, broker imobiliar: „Vedem în momentul ăsta partea de nord, către Pipera, a Bucureștiului, clările de birouri. Este și motivul pentru care oamenii își doresc să achiziționeze un penthouse. A crescut cererea, undeva cu 12-15% , dar în egală măsură au crescut și prețurile”.

Prețurile au crescut, în medie, cu 18-20%, iar în București un metru pătrat variază între 3.800 de euro și apoate ajunge până la 7.000 de euro.

În România, segmentul imobiliarelor de lux reprezintă puțin sub 10% din piaţă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult