Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 60% dintre români cunosc o persoană care a avut COVID. 900.000 încă nu cred în virus

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproape jumătate dintre români cred că pandemia va mai dura 2-3 ani, potrivit unui sondaj recent. Iar pentru aproximativ 900.000 de conaționali virusul nu există.

Între timp, oficialii vorbesc despre un nou val de îmbolnăviri. Însă intensitatea acestuia depinde, în primul rând, de gradul de imunizare a populației, susține coordonatorul campaniei de vaccinare.

Sondajul realizat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române arată că mai bine de 60% dintre cei chestionaţi ştiu cel puţin o persoană care a fost infectată cu SARS-COV2 - rudă, coleg de serviciu, vecin ori prieten. Cei mai mulţi dintre românii care intră în această categorie sunt din mediul urban - 72%, şi au între 35 şi 49 de ani.

În ceea ce priveşte transmiterea virusului, aproape 60% dintre românii care au participat la studiu cred că SARS-COV2 se transmite uşor de la un om la altul. Şi doar 16% că se transmite cu dificultate.

Comparând cu gripa, 42% dintre români cred că infecţia SARS-COV2 este mai periculoasă decât infecţia cu virusul gripal. În timp ce 40% sunt de părere că gravitatea infecţiei diferă de la o persoană la alta.''

Citește și
coronavirus
Coronavirus România, bilanț 14 iunie: 50 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2

Iar 47% dintre români cred că pandemia va mai dura cel puțin 2 ani. În timp ce 30 de procente considera că se va încheia în acest an.

Sunt însă aproape un milion de persoane care susţin fără doar şi poate că nu exista SARS-COV2.

Sfârşitul crizei sanitare va fi dictat de imunizarea generală, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă. La fel şi intensitatea valului 4, cu care ne-am putea confrunta în toamna, odată cu scăderea temperaturilor.

dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul CNCAV: ''Avem o probabilitate crescută să ne confruntăm cu un alt val de îmbolnăviri ca urmare a selectării unor tulpini mutante, tulpina Delta, care creează deja probleme în multe ţări. Obiectivul este să creştem numărul de persoane vaccinate cu schema completă şi în felul acesta sperăm să avem un val 4 cu o amplitudine şi o durată mult mai reduse decât în valul 3.''

Pe de altă parte, sezonul cald şi concediile ar putea aduce o reducere a interesului pentru vaccinare. Dar responsabilii căuta soluţii pentru a accelera procesul de imunizare în zonele rurale.

dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul CNCAV: ''În perioada următoare desenam un calendar de activităţi astfel încât în fiecare localitate din România să existe cel puţin o echipă mobilă care să asigure accesul persoanelor doritoare la vaccinare. Până la finalul acestei săptămâni dorim acest plan să-l definitivăm şi să-l comunicăm prefecţilor şi să avem un grup de lucru comun - cel puţin într-o lună de zile să avem o echipă care să treacă prin toate localităţile din România.''

Până acum, mai bine de patru milioane de români au schema completă de vaccinare anti-COVID.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult