Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 140.000 de doze de ser anti-Covid vor ajunge în țară marţi. Câte persoane s-au vaccinat până acum

Your browser doesn't support HTML5 video.

Campania de vaccinare în spitale și în centrele sociale se extinde. Următoarea tranşă de vaccinuri - 140.400 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech va sosi marţi în ţară, cu mai multe avioane.

Următoarea tranşă de vaccinuri, constând în 140.400 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech, va sosi marţi, 29 decembrie, în ţară, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Timişoara şi Cluj-Napoca, potrivit informaţiilor furnizate de firma producătoare, a anunţat luni seara Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva COVID-19.

Este vorba de o a doua tranșă rezervată pentru țara noastră, care din cauza unor probleme tehnice ale producătorului nu a putut fi trimisă luni,  cum s-a anunțat inițial. Serul va fi adus cu avionul și va distribuit și în alte spitale, nu doar în cele de infecțioase. Autoritățile spun că în primele două zile ale campaniei de vaccinare peste 2.000 de medici și asistenți au fost imunizați.

În toate cele 10 spitale de boli infecțioase din țară a continuat campania de vaccinare anti-Covid. Numai la Victor Babeș, în Capitală, numărul angajaților imunizați a trecut de 250. Printre ei, și oameni care s-au confruntat deja cu boala, cum este cazul Elenei, asistentă șefă. 12 zile a fost pacientă în spitalul în care lucrează.

Elena Horhotă Stoica: „O durere locală, la locul inoculării, dar în rest, nimic.”

Citește și
vaccin, Israel
Un bărbat de 75 de ani din Israel a făcut infarct după ce a fost vaccinat împotriva Covid-19

Reporter: „Diferit față de altă vaccinare?”

Elena: „Nu, doar că ne-a dat o stare de speranță. Așteptam foarte mult acest vaccin, ca să se termine pandemia.”

Cornelia Năstase, director de îngrijiri: „Au fost grele momentele în care am pierdut primii pacienți, momentele în care am îngrijit colegi, dar faptul că se vehicula acest vaccin, care a venit neașteptat de repede, ne-a dat speranță.''

Și Cristina, rezidentă în anul 2 la boli infecțioase, a fost în prima linie încă de la începutul crizei sanitare. Acum, s-a vaccinat fără teamă.

Cristina Hoară, medic rezident boli infecțioase: „Ca și vaccinul gripal pe care l-am făcut acum vreo două luni. Mă aștept să nu pot să dorm pe o parte vreo 2 zile, dar am încredere în vaccin și e primul semn de normalitate și sper să ajungem către normal în decursul anului viitor, dar pentru asta avem nevoie să se vaccineze cât mai multă lume.''

O asistenă a avut o urticarie ușoară  

Din cele 95 de persoane vaccinate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, în prima zi a campaniei, o singură asistentă a avut o urticarie ușoară, care a trecut după administrarea de antihistaminice.

Violeta Briciu, director medical SCBI Cluj-Napoca: „În ziua vaccinării am văzut speranța în ochii colegilor mei, după ce și-au administrat acest vaccin. Am simțit că tonusul tuturor este altul.''

Diana Miclăuș, medic ATI SCBI Cluj-Napoca: „Suntem obosiți, dar ăsta e începutul unei noi etape. Suntem ușor mai însuflețiți decât am fost până ieri și faptul că se întrevede speranța, se întrevede sfârșitul pandemiei, ne impulsionează să continuăm și să mergem mai departe cât e nevoie.''

Autoritățile au pus în funcțiune o platformă, unde pot fi raportate eventuale reacții adverse la vaccinurile împotriva COVID-19. Astfel, cei care suspectează astfel de situații, găsesc pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, în secțiunea VACCINARE COVID-19 fișa în care trebuie să menționeze datele personale, numărul adeverinței de vaccinare, ce reacție adversă au și cât de gravă este, dar și datele despre serul cu care au fost imunizați. Fișa poate fi încărcată pe site ori trimisă în plic la Direcția Farmacovigilență și Managementul Riscului.

În plus, în fiecare centru de vaccinare există tratamente specifice, astfel încât să se poată interveni rapid în cazurile în care apar reacții adverse, iar după injectare, fiecare persoană este monitorizată timp de 15 minute.

De altfel, din cele peste 1 milion de persoane imunizate până acum cu serul Pfizer BioNTech, doar câteva au avut reacții adverse grave. A fost vorba despre oameni care se știau cu alergii puternice.

Când va ajunge o nouă tranșă de vaccin anti-Covid în România  

Pe de altă parte, o nouă tranșă de vaccin anti-Covid trebuia să ajungă luni în România, însă distribuția s-a amânat cu o zi.

Andrei Baciu, secretar de stat: „140.400 de doze care vor veni pe 29 și 30. A fost o întârziere din cauza unor probleme logistice la încărcare, din partea producătorului, nu doar România, ci 8 țări.''

Între timp, în unitățile sanitare continuă lupta pentru salvarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2. Aproape 10.000 de oameni sunt încă internați, iar 1.197 dintre aceștia sunt în secțiile de terapie intensivă. După 10 luni de pandemie, doctorii încă mai caută soluții pentru a asigura cât mai multe locuri în ATI.

Simin Florescu, purtător de cuvânt Victor Babeș: „Încă 16 paturi, etajul deasupra. Proiect, reamenajare a rețelei electrice, cam în două luni vor fi gata.''

Din păcate, alte 104 persoane au pierdut lupta cu acest virus doar în ultimele 24 de ore.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult