Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pepenii românești s-au copt cu două săptămâni mai devreme. Se vând în piețe cu 5 lei kilogramul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru că au fost temperaturi caniculare, pepenii românești s-au copt cu două săptămâni mai devreme în majoritatea zonelor din țară.

Prețurile sunt mai mari decât anul trecut, dar vor mai scădea luna viitoare. Acum se vând în piețe cu 5 lei kilogramul. Un producător culege primii pepeni din plantația pe care o are în localitatea Gottlob, județul Timiș. Anul trecut abia la jumătatea lunii iulie a început recoltarea.

Nicu Crețu, fermier: „Căldurile din primăvară au favorizat dezvoltarea plantei de lubeniță. Raportat la anul trecut, prețul este cu 30% mai scump.” Coco Crețu, fermier: „Anul acesta lubenița o să fie una dintre cele mai bune. Căldura de anul acesta ne uimește și vremea ține cu noi.” De altfel, potrivit Institutului Național de Statistică anul trecut suprafața cultivată cu pepeni a crescut. Suprafața cultivată cu pepeni 2018 - 22088 hectare 2019 - 22211 hectare 2020 - 13816 hectare 2021 - 13078 hectare 2022 - 9504 hectare 2023 - 10245 hectare Cristian Cerba, fermier: „În ultimii ani suprafața de pepeni a crescut datorită contractului ce îl am cu un lanț de supermaketuri. Prețurile sunt foarte mici la cereale și la grâu și la porumb, și la floarea soarelui și atunci mai compensăm cu alte culturi, gen lubeniță, care să vă spun, în ultimii doi ani a fost profitabilă." Și în patria lubenițelor, la Dăbuleni, în Dolj, sezonul a început mai devreme. În piețe, un pepene costă 5 lei kilogramul.        Cumpărător: „Au gust, la început probabil și el vine ca să pătrundă pe piață.”

Reporter: Și ca preț?

Cumpărător: „Prețul e ok, nu pot să comentez prețul că e al producătorului, omul muncește pentru banii ăia, nu poți să-i impui tu un preț.” Producătorii spun că prețurile vor scădea din iulie, când se coc toți pepenii.

Citește și
cirese
Cireșele din Constanța sunt mai scumpe ca aurul. Cei care nu-și permit pot lua pepeni cu ”doar” 200 lei

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult