Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pentru prima dată în ultimii zeci de ani, Israelul, atacat de Iran: ”În acest moment, lumea liberă este alături de Israel”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Iranul a lansat sâmbătă-noapte un atac masiv asupra Israelului, cu sute de drone și rachete. Mare parte din drone și rachete au fost oprite de sistemul de apărare, dar unele au ajuns și la sol și au avut loc explozii violente.

Duminică dimineață, la Știrile Pro TV a fost invitat, prin telefon, fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, pentru a comenta acest conflict militar dintre Iran și Israel.

Cum vedeți dumneavoastră atacurile de noaptea trecută asupra Israelului? Au fost doar o demonstrație de forță a Iranului?

Cristian Diaconescu: ”Așa și-ar dori Iranul în acest moment. De altfel, delegația permanentă la ONU a Iranului a anunțat deja, pe de o parte, că s-au oprit atacurile militare, iar pe de altă parte a invocat ca și bază legală articolul 51, adică dreptul de apărare, așa cum Carta ONU îl stabilește pentru statele suverane, invocând, evident, atacul pe care Israelul l-a executat împotriva unui oficiu diplomatic consular al Iranului din Damasc. În orice caz, retalierea de tip militar și faptul că, printr-un val de rachetă și drone, Iranul a vizat nu numai Israelul, ci și prin proxi, statele arabe din vecinătate, în Iordania au murit trei oameni datorită acestui atac, generează o problemă extrem de complicată.

Deci, în acest moment, lumea liberă este alături de Israel și pe de altă parte, evident, se poartă discuții extrem de serioase, încinse, pentru a se determina o detensionare a situației, deoarece escaladarea în mod evident ar duce la un război regiune.”

Citește și
iranian
Cine sunt Gardienii Revoluţiei ai Iranului. Rolul Gărzilor Revoluționare în Orientul Mijlociu

Dar în același timp, Israelul a avertizat că va răspunde acestui atac. Credeți că va exista imediat o escaladare a situației în regiune?

Cristian Diaconescu: ”Nu neapărat o escaladare, dar un răspuns sigur va exista. Statele Unite deja s-au poziționat categoric în mod evident alături de Israel. Pe de altă parte, Washington-ul susține că nu va desfășura niciun fel de acțiune ofensivă împotriva Iranului. Sigur că se dorește o calmare a situației. Deocamdată, însă această situație este fluidă”.

Dar, cunoscând acțiunile Israelului de până acum și tipurile de răspuns ale armatei israeliene, cum credeți că va arăta acest răspuns și când ar putea veni el?

Cristian Diaconescu: ”Sigur că în acest moment Israelul se consultă cu partenerii săi, în special cu Statele Unite. Un război generalizat în Orientul Mijlociu practic nu ar favoriza pe nimeni, nici Iranul, nici Israelul, ca să nu mai vorbesc de statele arabe din zonă. Deci, sunt convins că în paralel cu decizia pe care Tel Aviv o va lua, în ceea ce privește un răspuns, aceasta este evident, au loc și discuții și consultări bilaterale și multilaterale pentru a se gândi o proporționalitate în legătură cu acest răspuns”.

Un răspuns al Israelului printr-un atac pe teritoriul Iranului este sau nu probabil? Și care ar fi consecințele?

Cristian Diaconescu: ”Extrem de complicat. E mult. Se va genera multiplicarea acestui conflict. Pe de altă parte însă, nici Israelul nu-și poate permite, cu valoare de precedent, să fie atacat direct. Prima oară se întâmplă acest lucru, după zeci de ani, și să nu aibă niciun fel de răspuns. S-ar crea un precedent pe care orice stat suveran nu-l poate accepta.”

Israelul a cerut de asemenea întrunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, luarea unor măsuri de urgență. Care ar putea fi aceste măsuri?

Cristian Diaconescu: ”Consiliul de Securitate, prin unanimitate, ar putea decide măsuri de constrângere împotriva Iranului. Aceste măsuri, conform cartei ONU, sunt cu folosirea forței sau fără folosirea forței. Cele fără folosirea forței sunt embargourile, de exemplu. Deci există o gamă destul de largă de măsuri pe care, în mod legitim, conform dreptului internațional, consiliul de securitate le poate adopta, dar sunt puține șanse să existe consens.”

Embargouri care se aplică deja în cazul Iranului și care pare că nu îi impresionează foarte tare.

Cristian Diaconescu: ”Regim de sancțiuni într-adevăr, embargoul poate fi unul total naval sau aerian, aici sunt multe măsuri de interdicție, sunt multe variante, dar până se ajunge acolo, să vedem dacă poate trece o rezoluție prin consiliul de securitate, mai ales în condițiile în care Federația Rusă, deja prin diverse surse de informare, a salutat atacul Iranului împotriva Israelului.”

Dar, domnule ministru, atacul de azi noapte, ce vă spune, pe de o parte, despre dotarea forțelor armate iraniene și, pe de altă parte, capacitatea de apărare a Israelului?

Cristian Diaconescu: ”Capacitatea de apărare a Israelului, inclusiv prin sprijinul internațional, mai ales al Statelor Unite, forțele militare americane au doborât cam 70 de drone și rachete balistice din ce s-a lansat din Iran, arată faptul că, din perspectivă israeliană, sistemele defensive funcționează ireproșabil. În ceea ce privește Iranul, practic au atacat cu ce au la dispoziție, mai ales aceleași drone și rachete care au ajuns să fie cunoscute din războiul din Ucraina.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult