Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Credincioșii, supărați de anularea pelerinajului de la Sf. Parascheva. ”Îmi vine să plâng”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru prima dată în ultimii 50 de ani pelerinajul de Sfânta Parascheva a fost anulat. Mai mult decât atât, preoții au decis să limiteze la o singură zi întreaga sărbătoare.

Asta, după ce autoritățile județene au interzis accesul oamenilor care nu locuiesc în municipiu în apropiera raclei.

De altfel, jandarmii au verificat joi toți pelerinii ajunși la poarta Catedralei.

”-Vreau să intru aici, la … -Vă trebuie buletin pe municipiul Iași! -A, dar eu stau cu un frate de-al meu de 4 ani de zile și am procură. -Prezentați buletinul, doamnă, dacă aveți. -Am buletin, dar de unde sunt eu. Din Câmpulung. -Nu e voie, doamnă, îmi pare rău. Vă rog să vă puneți și mască”. Deși susține că locuiește de mult timp în Iași, jandarmii nu i-au putut permite accesul. Nu a fost însă singura situație de acest fel. ”-Știați că nu aveți voie decât dacă aveți buletin de municipiu? -Am vrut să văd cu ochiul meu. Nu știu cine face regulile astea, să nu intri la Sfânta. Pentru că nu face nimeni rău la nimeni, la voturi au intrat toți”.

Chiar dacă unii au insistat că merg în altă parte, trecerea prin același perimetru nu le-a fost permisă.

Citește și
Pelerini la Iași
Cine va putea participa la pelerinajul Sf. Parascheva. Noi restricții anunțate de Arafat și Tătaru

”-Mă duc la mormânt, la părinte. -Nu aveți voie, doamnă. -Bine, am înțeles. O zi frumoasă".

”-Am văzut la televizor, nu-mi vine să cred. -Ați zis că poate îi înduplecați? -Da. O să vin cu buletinul”. ”Cât exces de zel. Prea mult exces de zel! Mulțumim, o zi frumoasă!”.

”Rămân la poartă, că Sfânta e a ieșenilor”.

”Mă doare sufletul când văd că nu vine lumea la Sfânta, așa cum era în toți anii, era plin de oameni aici. Îmi pare rău și îmi vine să plâng când văd baldachinul acolo unde stătea Sfânta și ne aștepta.”

Plutonier major Alexandru Mormenchi, purtător de cuvânt Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău: ”Există un grad de dificultate, dar o parte din cei care au sosit aici au înțeles despre ce este vorba, drept pentru care vrem să le mulțumim public”.

Mitropolitul le cere credincioșilor să transforme durerea în rugăciune

 

Miercuri seară, cu doar câteva ore înainte de miezul nopți, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat că a anulat întregul program religios.

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a transmis joi un mesaj prin care i-a îndemnat pe credincioși să transforme durerea în rugăciune iar pe preoți să facă zilnic sfânta liturghie. Preot Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: ”Ceea ce se anunța a fi sărbătoarea Sfintei și era în fiecare an s-a redus la o zi, practic, obișnuită. Pe 14 octombrie va fi prăznuită, doar că nu mai are această amploare pe care o avea în alți ani, în sensul că erau mai multe zile în care racla era scoasă aici, afară".

Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă, în pelerinaj, pe străzile centrale duminică după amiază, apoi dacă locuitorii din Iași se vor strânge în număr mare va fi depusă pe baldachinul amenajat în fața Catedralei.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult