Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pedeapsa primită de germanul care s-a filmat în timp ce omora o bătrână din Mediaș și a transmis crima pe internet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tânărul german care, anul trecut, a ucis o bătrână din Mediaș, județul Sibiu, a filmat și transmis crima printr-un apel video, a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Băiatul, venit în România într-un program de reeducare, voia să câștige în acest fel simpatia, unui grup extremist.

Familia care îl avea în plasament este responsabilă civil pentru faptele lui, iar daunele morale ce trebuie plătite rudelor victimei se ridică la o jumătate de milion de euro. Sentința poate fi atacată cu apel.

Băiatul, care nu împlinise 18 ani, a inițiat apelul video din momentul în care se apropia de victimă, o femeie de 74 de ani, pe care nu o cunoștea. Interlocutorul i-a cerut să-i arate ce a urmat.

În timpul procesului, neamțul a recunoscut că a înjunghiat-o pe bătrână, pentru a urca în ierarhia unei grupări care produce și distribuie pe internet secvențe video de o violență extremă.

Citește și
Crima filmata
Crima șocantă din Mediaș a fost filmată. Adolescentul le-a transmis imaginile prin apel video extremiștilor care îl recrutau

Înainte de crimă, el a mai atacat un om, iar instanța a luat în considerare, la stabilirea pedepsei, și aceasta faptă, calificată drept tentativă de omor.

Teodora Puzdrea, corespondent PRO TV: „Pentru că la momentul crimei, autorul era minor, tribunalul Sibiu a dispus, în cazul lui, o măsura educativă: internarea, pentru 14 ani, într-un centru de detenție. A hotărât, totuși, ca executarea să aibă loc în penitenciar. Totodată, tânărul este obligat să urmeze un tratament pentru problemele psihice pe care le are”.

Tânărul a ajuns în România tocmai din cauza tulburărilor de comportament. La nici 12 ani, a fost dat, prin sentință judecătorească, în grija unui bărbat din județul Sibiu.

Familia care l-a luat in plasament a fost plătită să îl crească și să îl educe, conform instrucțiunilor primite de la o organizație neguvernamentală.

Simona Diana Popa, avocata inculpatului: „El a fost plasat succesiv în peste 20 de familii și instituții din Germania și România. Probabil că datorită unei insuficiente supravegheri s-a ajuns la acestă situație, ca el să facă alte victime. A ajuns o victimă care face alte victime”.

Daune morale în valoare de jumătate de milion de euro

500.000 euro sunt daunele morale acordate de instanță copiilor și nepotului femeii ucise. Suma trebuie achitată în solidar de inculpat, care nu are surse de venit, de mama lui, și de românul care-l avea în grijă.

Instanța a considerat că statul german nu poate fi făcut responsabil în acest caz.

Simona Diana Popa, avocata inculpatului: „Instituțiile statului, această asociație Ensamble din Germania care s-a ocupat efectiv de plasarea minorului în România, nu au fost nicidecum efectiv antrenate în acest proces. Nu au fost obligate în solidar la plata acestor despăgubiri, cum eu consider că ar fi fost normal să se întâmple”.

Opt minori-problemă, născuți în alte țări, se află în România

La un an după această poveste înfiorătoare, România continuă să găzduiască minori-problemă din alte țări europene.

În acest moment, sunt doi din Luxemburg, doi din Marea Britanie și patru din Germania.

La solicitarea Știrilor ProTV, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului a comunicat că direcțiile sale județene au datoria de a monitoriza evoluția lor.

DGASPC-urile au rol de urmărire a modului în care este pusă în aplicare decizia privind plasamentul internațional, dezvoltarea și îngrijirea copilului pe perioada aplicării măsurii.

Totuși, în cazul de la Sibiu, verificările s-au dovedit a fi doar o formalitate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult