Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Parohiile care au devenit prosumatori. Biserica a devenit „Casa verde”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Marți a fost ultima sesiune de înscrieri în programul ''Casa Verde'', iar de această dată, a venit rândul bisericilor. Bugetul de peste 17 milioane de lei a fost rezervat în două minute. Suma primită de fiecare lăcaş de cult este de 20.000 de lei.

Unele parohii şi-au montat deja panouri foto-voltaice, şi chiar pompe de căldură, din fondurile lor sau din sponsorizări, după ce iarna trecută au avut facturi uriaşe.

Părintele Laurențiu Lazăr este preot paroh la o biserică din Capitală. Primul lucru pe care a vrut să-l facă atunci când a ajuns aici a fost să monteze panouri fotovoltaice. Iar acum, deși, pe lângă biserică mai are cinci anexe, factura la energie este zero, ba chiar parohia este un prosumator care injectează mii de kw în rețea anual.

„Astăzi, 27 iunie, cu verde este ceea ce s-a injectat în rețea 36 de kw, ceea ce s-a consumat e cu roşu, 11 kw. Putem să vedem şi pe lună sau pe an. Pe lună avem 2.19 mw, iar aici 710 kw” explică preotul.

Parohia are o instalație cu o putere de 16 kw și 26 de panouri montate, de aceea părintele a luat decizia să monteze și aparate de aer condiţionat.

Citește și
hackeri
AFM acuză atacuri informatice împotriva programului Casa Verde. Cum s-au rezolvat cereri din Yemen, India sau Brazilia

Laurențiu Lazăr - Preot Biserica Iancu Nou Bălăneanu: „Având capacitate foarte mare, de 48 de mii de BTU x 3, se poate calcula, această iarnă adaugă căldura cubajului care nu este limitat al bisericii, dar vara este răcoare, așa că la noi în biserică este o temperatură constantă”

Și la Câmpulung, Biserica Mireasa Domnului este prosumator deja de 2 ani.

Bugetul, epuizat în două minute

Pentru că au cheltuieli mari cu facturile la energie, mai ales iarna, 875 de parohii din toată țara au decis să monteze panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde. Bugetul de 17,5 milioane a fost epuizat în primele 2 minute.

În total, în programul Casa Verde s-au înscris 87.500 de gospodării. Toţi cei care au prins fonduri, atât unitățile de cult, cât și persoanele fizice, așteaptă acum data de 15 iulie pentru a consulta lista cu instalatorii. Urmează să aleagă o firmă care va verifica dosarul. Dacă documentele sunt în regulă, instalatorii preconizează că sistemele vor fi montate pană în septembrie anul acesta.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult