Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Parlamentarii iau în calcul ca testele Covid pentru angajații nevaccinați din domeniile esenţiale să fie plătite de stat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este aproape o certitudine că toţi angajaţii, atât de la stat cât şi de la privat, vor avea nevoie de certificat verde la locul de muncă.

Vor fi însă şi excepţii, iar pentru lucrătorii din domeniile esenţiale care refuză vaccinarea se ia în calcul că testele Covid să fie suportate de la bugetul de stat. Proiectul de lege a intrat luni în dezbateri la Camera Deputaţilor, iar o formă finală o vom avea, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

După ce săptămână trecută Senatul a respins certificatul verde la locul de muncă, acum partidele parlamentare – mai puţin AUR – sunt dispuse să negocieze, pentru ca proiectul să devină lege cât mai repede. Dezbaterile s-au mutat în Camera Deputaţilor, care are rol decizional.

Nelu Tătaru: "Ședinţa biroului permanent de săptămâna trecută a dat termenul de 12 noiembrie pentru primirea de amendamente. Grupul PNL consideră necesar acest certificat verde şi este de acord cu acest certificat verde numai că în acest moment avem nevoie de un consens politic".

Printre amendamentele menţionate de PSD, se număra găsirea de soluţii pentru cei la care vaccinul împotriva Covid-19 este contraindicat din motive medicale. Se caută soluţii şi pentru cei care au trecut prin boală şi nu s-au declarat la direcţiile de sănătate publică dar au anticorpi.

Citește și
bulgaria coronavirus
Danemarca este pe cale să revină la restricții după ce numărul cazurilor de Covid a explodat

Alfred Simonis: "E o variantă care pare să fie acceptată de o majoritate tot mai largă măcar pentru medici, dar şi petru angajaţii din sistemul public să fie decontate de la bugetul de stat".

Reprezentanţii USR nu au vrut să dezvăluie amendamentele cu care vor veni la negocierile cu deputaţii celorlalte partide parlamentare, dar au menţionat că cer restricţii dure.

Ionuţ Moșteanu: "Trebuia să îl băgăm în dezbatere şi să-l votăm atunci când toată Europa l-a adoptat, în mai şi iunie, noi am ratat din păcate ca ţară acest moment şi vedem asta în numărul de morţi din fiecare zi din ultimele săptămâni".

Partidele parlamentare, mai puţin AUR, consideră că introducerea certificatului verde ca o cerinţă obligatorie la locul de muncă este o prioritate.

Proiectul va trece prin şase comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor, dar cea mai importantă rămâne Comisia de Sănătate. Primele discuţii au loc chiar în această seară, iar, după primele estimări, raportul final va fi gata spre sfârşitul săptămânii.

Urmează ca cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare, proiectul de lege să intre la vot, în Camera Deputaţilor.

Radu Tîncu, medic ATI: "E nevoie de introducerea suplimentară a certificatului verde care trebuie să fie adoptat de către Parlament pentru că el va creşte siguranţă sanitară a populaţiei şi va impulsiona populaţia să se vaccineze. Nu s-a inventat în România, avem exemplul altor ţări unde certificatul verde a dus la scăderea numărului de infectări şi la o creştere a populaţiei vaccinate".

Deja în multe ţări europene, unde rata de vaccinare este mai mare ca a României, certificatul verde este obligatoriu la locul de muncă. Printre ele se număra Franţa, Austria, Ialia sau Croaţia.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult