Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pârâu umplut cu borduri, în Buşteni. Reacţia autorului: "Nu sunt toxice"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Incident strigător la cer, petrecut în Bușteni. Localnicii se tem de inundații, după ce 20 de camioane pline cu borduri au fost descărcate pe malul unui pârâu.

Proprietarul unei pensiuni din apropiere vrea să consolideze în acest fel terenul, însă nu a cerut, nicio autorizație pentru aşa-zisa lucrare. Chiar la liziera pădurii, în apropierea parcului natural Bucegi, pe malul pârâului au ajuns mii de borduri pe care autorităţile locale au hotărât să le înlocuiască.

Proprietarul terenului spune că a discutat direct cu cei care se ocupa de lucrare să i le cedeze gratuit. Susţine inclusiv că ar avea şi un studio geotehnic.

Reporter: Vreo autorizaţie aţi cerut? Proprietarul terenului: nu, întrucât nu construim nimic Reporter: O parte din borduri au ajuns chiar în apă, Proprietarul terenului: Da, bordurile cu pământ amestecate, nu sunt deşeuri toxice Reporter: Legea spune că nu are voie să ajungă nimic în apă, pe malul apei Proprietarul terenului: Nu afectează în nici un fel, curge şi mai jos apa pe sub borduri, până se va colmata şi va curge iar pe deasupra. Apa va fi tot la locul ei.

Şoferul firmei care face lucrările în zona susține că el doar a respectat ordinele primite. “Proprietarul a zis să duc acolo. A venit proprietarul la mine să-mi zică unde să duc, mi-a arătat unde. A venit proprietarul şi cu încă un domn, nu ştiu de unde era. Nu am luat niciun ban".

Citește și
delta dunarii
Apa din Dunăre este atât de poluată încât ar putea ucide. Avertismentul specialiștilor

„Urcau 6 pe zi, nu una, şi au astupat Vâlcelul ăla de tot, cei de acolo sunt mulţumiţi că vor să se lărgească cu proprietatea şi nimeni nu ia nicio măsură! Garda de mediu ce face?”, spune un localnic. „O să vină apa aici pe noi, aia e. Acolo o să înfunde şi când vine vijelia mare o să vină aici pe noi"

Conform legii, pentru orice lucrare pe malul apelor sau în albia râurilor şi pârâurilor, este necesar un aviz de la Administraţia Apelor Romane, după eliberarea iniţială a unui cerficat de urbanism de la primărie. Edilii-sefi ai oraşului nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.

 

Cum ajung bordurile în apele râurilor şi pâraielor

 

Dacă urmărim firul apei, pe mal în zonele unde se contruiesc case dăm peste grămezi uriaşe formate din bucăţi din borduri, asfalt şi cărămizi. Multe dintre acestea ajung în apă.

Şi malul Oltului a fost tranformat de localnici într-un adevărat depozit de deşeuri. Printre flori şi bălării au răsărit mormane întregi de moloz. Găsim aici de la ţigle, cărămizi până la găleţi şi valize. Autorităţile se scuză că au un număr mic de poliţişti locali care nu pot supraveghea toată zona...

Onoriu Velican, viceprimarul comunei Hărman: „Nu ştiam de existenţa mormanelor de deşeuri nu şi din câte văd eu sunt şi proaspete. Din păcate nu putem acoperi cu cinci oameni, care sunt pe ture, unu pe zi, toată zona"

Cei care arunca deşeuri în albiile râului sau fac modificări pe cursul de apă riscă amenzi de peste 20 de mii de lei. Firmele sunt sancţionate cu sume mult mai mari.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult