Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Ce este ecografia Doppler și cum se face?

Ecografia Doppler sau ultrasonografia, este o procedura de examinare imagistică a corpului care se folosește de ultrasunetele emise de aparat.

Acestea sunt reflectate de corpul omenesc, cu ajutorul undelor sonore, care se propaga liniar în țesuturi, formând fenomene de transmise, reflexie, refracție și absorbție.

Ecografia Doppler, se folosește în cazul afecțiuni cardiovasculare, pentru a studia fluxul sanguin la nivelul arterelor și venelor. Practic, aceasta este o investigație minuțioasă la nivelul arterelor pentru a evalua statusul sistemului venos.

Fie că ai trecut printr-o procedură intervențională sau chirurgicală, este bine să îți monitorizezi nivelul arterelor tale. Cu ajutorul ecografiei Doppler, pe care o poți efectua la Profilaxia.ro ți se va monitoriza sistemul arterial, depunerile de colesterol sau existența trombozelor (formarea de cheaguri de sânge), pentru a putea să urmezi un tratament adecvat, recomandat de medicul specialist.

Ecografia Doppler doare? Nu, Ecografia Doppler este o metodă non-invazivă, deci aceasta nu este dureroasă, nu iradiază și se poate repeta de mai multe ori, fără a fi supus vreunui risc. Ecografia Dopller nu are efecte secundare, iar după examanare pacientul poate pleca acasă imediat. În care tipuri de afecțiuni este recomandat să apelezi la ecografia Doppler? Ecografia Doppler are un rol esențial în stabilirea unui diagnostic și a unui tratament corespunzător. Ecografia Doppler, nu va fișa fluxul de sânge, datorită faptului că se folosește de imagini, ci va estima cât de rapid curge sângele, prin măsurarea vitezei de modificare a nivelului său. Aceasta poate depsita anumtie depuneri de grăsimi pe pereții vaselor de sânge sau cheaguri, care pot duce la o circulație a sângelui îngreunată, crescând astfel riscul de infarct miocardic, accident vacular cerebral sau la gangrena membrelor. ● Leziuni ale peretelui vascular; ● Steonze carotidiene sau intracraniene; ● Tromboze arteriale sau venoase; ● Ocluzii de artere cervico-cerebrale. Medicul îți poate recomanda efectuarea unei ecografii Doppler, în următoarele cazuri: ● Evaluare țintită a arterelor sau venelor ( membre inferioare, superioare, cartoide și vertebrale, aorta abdominală, toracică, renală, cava inferioară sau superioară, ramuri viscerale ale aortei abdominale etc.) ● În scopul depistării diagnosticului corect; ● În scop terapeutic; ● Pentru verificarea eficienței unor tratamente; ● Preoperator, intraoperator sau postoperator.

Citește și
ecografie sani
Sânii se autopalpează în fiecare lună. Cancerul descoperit la timp este perfect curabil

Cum se efectuează Ecografia Doppler? Pentru efectuarea ecografiei Doppler nu este nevoie de o pregătire specială. Deci poți consuma lichide sau alimente înainte de a face această ecografie. Aceasta se efectuează ca oricare altă ecografie și durează între 20 și 60 minute, în funcție de patologia pacientului. În general această se prelungește doar în cazul patologiilor comlexe. Pacientul stă pe pat și se aplică un gel specific pe zona care urmează a fi examinată. Apoi, medicul specialist se folosește de o sondă care este transductorul, cu care va obține imagini, care vor fi vizualizate pe ecranul aparatului în culorile roșu și albastru. Aceste imagini vor fi folosite pentru a se stabili diagnosticul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult