Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lista miniștrilor cu care Orban vrea să obțină votul de învestitură - Surse

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a transmis joi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare în care propune un calendar pentru învestirea noului guvern.

Premierul desemnat Ludovic Orban ar urma să se prezinte în fața Parlamentului pentru votul de investitură cu următoarea listă de miniștri, conform surselor liberale citate de reporterul ProTV.

Vicepremier – Raluca Turcan Ministerul Finanțelor Publice – Florin Cîțu Ministerul Educației – Monica Anisie Ministerul Infrastructurii - Lucian Bode  Ministerul de Interne – Marcel Vela Ministerul Economiei - Virgil Popescu Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă Ministerul Muncii – Violeta Alexandru Ministerul Dezvoltării Regionale – Ion Ștefan Ministerul Mediului – Costel Alexe Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu Ministerul Agriculturii – Adrian Oroș Ministerul Sănătății – Victor Sebastian Costache Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloș Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe Secretariatul General al Guvernului – Gabriel Andronache

Această listă, după ce va fi validată de conducerea PNL, trebuie depusă şi în Parlament, la Secretariatul General. Tot joi, Ludovic Orban va face acest lucru, alături de programul de guvernare pe care îl va prezenta Parlamentului. Nu este însă public acest document, cel puţin nu până in acest moment.

Sunt cunoscute câteva principii: aparatul de stat va fi redus. Ca atare, spunea chiar premierul desemnat, Ludovic Orban, că va face o serie de disponibilizări, dar doar pe criterii de experienţă, expertiză şi profesionalism.

În planul social-democraţilor, acest guvern ar urma să fie votat abia la începutul lunii noiembrie, aşadar cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale. Pe de altă parte, liberalii ar vrea investirea acestui gruvern cât mai rapid, chiar săptămâna viitoare.

Sunt o serie de probleme şi cu majoritatea în Parlament, pentru că sunt necesare 233 de voturi pentru că Guvernul condus de Ludovic Orban să fie învestit la Palatul Victoria. Până în acest moment liberalii se bazează pe aproximativ 225 de vorturi, mai ales că Victor Ponta a anunţat că nu va vota acest Guvern. Aşadar, diferenţa de voturi ar urma să vină din rândul social-democraţilor şi al independenţilor.

Rămâne de văzut cum va arăta lista finală şi când va fi programat votul final pentru investirea acestui cabinet.

Negocieri tensionate, majoritate nesigură

Marţi şi miercuri, Ludovic Orban a încheiat a doua rundă de negocieri cu PMP, ALDE, USR, UDMR şi Pro România pentru a obţine din partea acestor formaţiuni politice sprijinul pentru învestirea Guvernului, Orban declarându-se încrezător în şansele Executivului de a trece de Parlament.

"Eu mă menţin încrezător. Continuăm discuţiile. Am încredere că, aşa cum au existat 238 de parlamentari care au înţeles necesitatea de a pune punct guvernării PSD, se vor găsi un număr suficient de parlamentari, minim 233, care să înţeleagă că este vital pentru România să aibă un guvern legitim", a spus Orban,

În urma discuţiilor, liderii ALDE, UDMR, PMP şi USR au spus că există şanse de a susţine învestirea Guvernului, în schimb liderul Pro România a anunţat că parlamentarii formaţiunii nu vot vota Guvernul PNL.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult