Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orașul din România în care multe blocuri au început să se încline. "O să ne ducem la vale cu toții"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Locatarii din peste o sută de apartamente ale unor imobile din Galați, simt cum podeaua le fuge de sub picioare.

Măcinate de vreme, casele în care locuiesc, vechi de aproape 60 de ani, s-au înclinat amenințător de tare. În unele cazuri, între blocurile lipite au apărut spații de un metru. Primăria promite soluții, dar spune că și proprietarii trebuie să se implice.

Blocul E4, situat într-un cartier din centrul Galațiului, e fost construit în 1965, iar acum este încadrat în clasa a 2-a de risc seismic. Cele cinci scari, în care se află câte 20 de apartamente, au fost ridicate fără subsol, așa că soluția tehnică de acum aproape 60 de ani s-a dovedit a fi una nu tocmai trainică.

Locatar: "Uitați la etajul doi cum a plecat din armătura blocului. Uitați! Se vede cu ochiul liber cum scările unu, doi și trei au plecat într-o parte".

Locatar: "Eu stau la trei, acolo, vedeți? Ia uitați ce distanță apare! La mine deja s-a infiltrat apa în casă".

Citește și
termoenergetica apa calda
Peste 1.000 de blocuri din sectorul 4, fără apă caldă și încălzire din cauza unei avarii. Anunțul făcut de Termoenergetica

Aceeași variantă de construcție - fără subsol - a fost aleasă și pentru alte imobile din cartier, care au probleme similare.

Locatar: "S-a lăsat în față blocul. Nu mai circulă apa prin interior, nu se mai duce apa în canalizare".

Locatară: "A început să se ducă din ce în ce mai mult la vale. Mobila mea din sufragerie stă deja pe-o parte. Ce-o să facem? O să vină un cutremur mare și o să ne ducem la vale cu toții".

Înăuntru, lucrurile arată și mai înfricoșător. Ușile și ferestrele se închid forțat și nu există perete care să nu fie brăzdat de crăpături.

Locatarii spun că au căutat soluții, dar asociația de proprietari ar fi ignorat problemele. Ce-i drept, Primăria a făcut o expertiză în 2008 și asociația trebuia să ia legatura cu o firmă pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Petrică Pațilea, purtător de cuvânt al Primăriei Galați: "Vorbim, totuși, de o proprietate privată, prin urmare Primăria nu poate să intervină în niciun fel. Dar există posibilitatea realizării unui parteneriat între Primărie și Asociația de Proprietari să poată fi accesate fonduri europene pentru astfel de lucrări".

Potrivit Primăriei Galați, peste 50 de blocuri din oraș sunt în diferite stadii de reabilitare, iar alte câteva sute de proiecte similare au fost depuse pentru finanțare prin PNRR. În perioada lucrărilor, Primăria poate pune la dispoziție locuințe sociale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult