Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Opt avioane au fost găsite îngropate lângă Kiev, cu detectoare de metale. Cine le-a ascuns sub pământ

După aproape 80 de ani de când au zburat ultima oară, opt avioane de luptă britanice Hawker Hurricane din al Doilea Război Mondial au fost descoperite într-o pădure din apropierea Kievului, potrivit BBC News.

Avioanele, acum ruginite și dezintegrate, au fost îngropate acolo după sfârșitul războiului, probabil de Uniunea Sovietică, în încercarea de a evita să plătească Statelor Unite pentru ele.

Deși au fost îngropate în secret, de mulți ani circulau zvonuri despre aeronavele aruncate în apropierea unui aerodrom vechi, de la periferia Kievului, potrivit unui comunicat al Muzeului de Aviație de Stat Oleg Antonov din Kiev.

Epavele au fost localizate la începutul acestui an, după ce o bombă de război neexplodată a fost găsită și dezamorsată într-o râpă din apropiere. Râpa a fost apoi verificată cu detectoare de metale, care au scos la iveală rămășițele ascuns sub pământ, potrivit BBC News.

Epavele avioanelor de luptă au fost acum scoase la suprafață de voluntari și donate muzeului aviației din Kiev, unde vor fi expuse.

„Se întâmplă foarte rar să găsești acest tip de aeronavă în Ucraina”, a declarat Oleks Ștan, un fost pilot al companiei aeriene care a condus excavarea, pentru BBC News.

„Este foarte important pentru istoria aviației noastre, deoarece nu au mai fost găsite nicio aeronavă Lend-Lease aici”, a adăugat el.

Lend-Lease a fost o politică a SUA din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial prin care furniza bunuri de consum și mijloace militare tuturor țărilor a căror apărare era socotită vitală pentru apărarea Statelor Unite - Marea Britanie, Uniunea Sovietică, Franța, China și alte state aliate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult