Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Operațiune dificilă pentru salvatorii români trimiși în Turcia. Echipele caută prin dărâmături de zeci de ore

Your browser doesn't support HTML5 video.

Chiar dacă Turcia are zeci de echipe special pregătite pentru a interveni în caz de calamitate, tot a cerut ajutor internațional.  

România s-a mobilizat imediat și a trimis unii dintre cei mai buni oameni. Sunt medici, asistenți și pompieri certificați de Organizația Națiunilor Unite și de Organizația Mondială a Sănătății. Ai noștri au salvat patru oameni până acum.

Salvatorii români au scos de sub dărâmături un adolescent de 16 ani. Operațiunea de salvare a început miercuri dimineață, la ora 05:00, însă a fost îngreunată de faptul că pământul a continuat să se miște.

Pentru a putea ajunge la băiat, ai noștri au cerut un excavator care să susțină partea superioară a construcției prăbușite. Au făcut apoi un tunel de acces și, după 20 de ore extenunate, au ajuns la el.

Ionut Olaru are 41 de ani este medic și face parte din echipa de salvatori.

Citește și
cutremur turcia 6 februarie
Ajutor umanitar pentru Turcia. Franţa trimite un spital de campanie

Ionuț Olaru, medic UPU SMURD: „Din fericire pentru noi, am reușit să extragem și să predăm în viață un tânăr de 16 ani. Are leziuni importante la nivelul membrelor, dar este conștient și stabil”.

Pe timpul nopții românii au fost trimiși la alte două clădiri în ruină, însă acolo nu au mai găsit pe nimeni în viață.

România a trimis în Turcia două echipe de sprijin din care fac parte câte 60 de persoane.

Este vorba despre doi medici, doi asistenți, de pompieri dar și de voluntari cu câini antrenați să găsească victimele.

Prima echipă are de câtiva ani certificare INSARAG, adică este acreditată de Organizația Națiunilor Unite pe partea de căutare-salvare și de Organizația Mondială a Sănătății în ceea ce îi privește pe medici. A doua echipă de salvatori este în curs de acreditare.

Medicul Bogdan Oprița, șeful SMURD București, care a participat la o misiune de salvare în Turcia, tot după un cutremur, ne-a explicat cum acționează o astfel de echipă.

Dr. Bogdan Oprița, coordonator SMURD București: „Prima dată se face o recunoaștere. Cât de sigur o face comandantul echipei care acționează în focarul respectiv, insoțit de încă unul sau doi, după care stabilește un plan de lucru. Dacă sunt puncte senibile unde structurile prăbușite sunt instabile, stabilește calea de intrare în zona respectivă, se face dacă vreți cum se făcea frontul la mină. Intri, consolidezi, mergi mai departe, tai structurile, tai fibrele. Au la ei flex de tăiat, au popici, au ciclindi hidraulici de sprijinire a structurilor grele și apoi încep să caute. Au camere de termoviziune. Această căutare nu se face în orb”.

Echipele merg doar în zonele indicate de autoritățile turce

Dr. Bogdan Oprița: „Echipa trebuie să fie complet autonomă pentru că nu trebuie să devină o povară pentru țara gazdă, adică nu mai au mâncare, nu mai au apă, avem inclusiv medicația, dacă unul din echipă face o boală diareică sau îl doare capul. Medicația este cea stabilită prin lista de acreditare internațională. Este musai să avem această medicație. Inclusiv echipa canină pleacă cu mâncarea pentru câini. Există tot sprijinul logistic: corturile, dușurile, sala de mese cu care ei vin din țară. Nu ai voie să iei nicio băutură de undeva care să fie deschisă sau să fie cu cuburi de gheață în ea. Pentru că nu știi de unde a fost luată apa, totul trebuie să fie sigilat sau capsulat”.

Cu cât trec mai multe zile de la producerea cutremurului scad șansele celor captivi între plăcile de beton.

Dr. Bogdan Oprița: „Se poate întâmpla să lucreze și 10 zle. În geneal se cunoaște că rata de supraviețuire în condiții de hipotermie, de temperatură scăzută a corpului, fără mâncare, dar mai ales fără apă, apoi aceste victime dezvoltă acel sindrom de strivire. Dacă au membre prinse dub dărâmături ușor, ușor mușchiul se distruge și fragmente ajung în rinichi și fac insufciență renală”.

Salvatorii români vor rămâne în Turcia cât timp va fi nevoie. În plus, statul român mai poate să trimită personal specializat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult