Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oameni de știință ucraineni: Sturionii populează din nou Dunărea şi Marea Neagră

Your browser doesn't support HTML5 video.

Crește numărul exemplarelor de morun, păstrugă şi nisetru capturate accidental în nord-vestul Mării Negre, de pescari. Asta înseamnă că sturionii populează din nou Dunărea şi Marea Neagră.  

Anul trecut, la aproape fiecare partidă de pescuit, plasele au scos puieți de sturioni din apă, care ... au fost apoi eliberați. Veștile bune vin de la oamenii de ştiinţă ucraineni, care au studiat în ultimii ani această specie amenințată cu dispariția.

Oleksandr Chashchyn este coordonatorul unei echipe de cercetători de la Institutul pentru Studiul Pescuitului Marin și Oceanografie din Odesa. A urmărit timp ce câţiva ani sturionii din Marea Neagră, în cadrul unui proiect, iar concluziile, disponibile acum, sunt îmbucurătoare.

Oleksandr Chashchyn, Institutul de Cercetare Yug NIRO, Odessa: "Noi am observat că, în ultimii 3 ani, a crescut semnificativ numărul capturilor accidentale de sturioni. A crescut de aproximativ 15-20 de ori. Acești pești au fost eliberați, în principal, în România în cadrul programului Official Sturgeon Stocking”. Mai exact, au fost prinşi accidental sturioni în 50 din cele 283 de cazuri analizate în anii 2018-2019. Adică la o lansare din 6. În 2021 însă, au fost 52 de exemplare capturate la 59 de lansări, adică aproape la fiecare operațiune. Este vorba, în general, despre sturioni tineri, de mici dimensiuni.

Unele exemplare aveau cipuri inserate de cercetătorii români care au participat la campaniile de populare din anii 2005 - 2015, în care țara noastră a investit aproape 5 milioane de euro. În acest interval au fost eliberaţi în Dunăre aproape 650 de mii de puieți. Tudor Ionescu lucra, atunci, pentru Universitatea Dunărea de Jos din Galați și s-a ocupat de cele mai multe operațiuni de populare cu nisetru, păstrugă, morun și cegă.

Tudor Ionescu, Centrul de Biodiversitate Acvatică: ”Rezultatele acestor programe și acestor măsuri de protecție și de conservare putem să le vedem doar în momentul când ating maturitatea sexuală și se întorc pe Dunăre".

De ce nu sunt capturați și sturioni adulți? Sunt voci care spun că 70% din puietul eliberat în Dunăre ar fi fost deja capturat ilegal. Controalele polițiștilor și inspectorilor de la Gardă de Mediu ar confirma ipoteza: sute de exemplare au fost găsite în bărcile braconierilor. Pe de altă parte, pescarii comerciali spun că au observat și ei, în Dunăre, o înmulțire a numărului de sturioni. În România, pescuitul sturionilor a fost scos în afara legii în 2006 și, după două prelungiri, prohibiția a fost impusă pe termen nelimitat. Măsuri similare au fost luate în toate statele europene cu ieșiri la Dunăre și Marea Neagră.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult