Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O școală din Bistrița-Năsăud ar putea fi transformată în capelă pentru priveghi, după ce numărul elevilor a scăzut

Your browser doesn't support HTML5 video.

Școală transformată în capelă pentru priveghi - aceasta este situația la care se va ajunge într-o comună din Bistrița - Năsăud și asta pentru că numărul elevilor a scăzut dramatic.

Puținii copii care merg la școală sunt transportați gratuit în alte comune, așa că vechea clădire a școlii zace nefolosită și riscă să se degradeze.

În satul Sâniacob mai locuiesc aproximativ 80 de familii. În urma cu patru ani, școala era frecventată de zece copii care învățau simultan, așa că edilul a luat decizia ca micuții să facă ore într-o altă localitate din apropiere. De atunci, școala zace nefolosită, așa că autoritățile au decis să o transforme într-o capelă. Ana Duca, localnică: "Se degradează".

Reporter: "Și care ar fi cea mai bună soluție? De ce are nevoie satul?".

Ana Duca, localnică: "Păi chiar de o capelă".

Citește și
canabis
Plantaţie de canabis, arme și cartușe într-un sat din Bistrița-Năsăud

Ileana Lucaci, localnică: "Dacă nu sunt copii... Copiii se duc cu autobuzul în Lechința. Se risipește... Ce să se facă? E apă băgată, gazul, internetul, tot ce trebuie băgat".

Deși clădirea este în proprietatea primăriei, de-a lungul timpului nu a fost posibilă schimbarea destinației. Trei cereri au fost refuzate de către Ministerul Educației. Recent a fost promulgată o nouă lege care permite Consiliilor Locale să schimbe destinația școlilor din satele îmbătrânite. Comuna Lechința are două școli care zac nefolosite.

Romeo Florian, primar comuna Lechința: "La Sâniacob ne-am gândit împreună cu Consiliul Local să transformăm școala în capelă. Și la Chiraleș, unde, tot așa, avem o locație, ne gândim la un centru de vârstnici. Din păcate, este trist ce se întâmplă. Ce se întâmplă în Lechința se întâmplă peste tot în țară. Ne confruntăm cu o depopulare masivă a populației de elevi. Cauza principală e aceea că părinții îi duc cu ei în străinătate".

Părerile localnicilor sunt împărțite.

Aurelia Man, localnică: "Este o clădire bună. Ar fi păcat să se strice".

Lucica Moldovan, localnică: "Păi dacă tot nu-i școală că nu mai sunt copii, mai bine ar fi o capelă, decât să ții... Îți moare cineva, să îl ții în casă trei zile, patru zile...".

În toată țara aproximativ 3.000 de clădiri de școli sunt nefolosite.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult