Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O mașină în care se aflau 3 oameni a lovit mortal un urs, pe A3. Ecologiștii cer soluții

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lipsa unor eco-ducte, a unor pasaje peste autostrăzi, care să permită trecerea sălbăticiunilor de pe o parte pe alta a şoselei, este o problemă ridicată de ani de zile de ecologişti, dar până acum nerezolvată!

Şi neglijarea acestor situaţii duce la accidente! Marți-noapte, de exemplu, trei oameni, aflaţi într-o maşină pe autostrada A3 Turda - Borş, s-au trezit cu un urs în faţă şi nu au reuşit să evite animalul!

Accidentul s-a petrecut în jurul orei 3.00, când cele trei persoane care mergeau către aeroportul din Cluj-Napoca s-au trezit în faţa maşinii cu un urs de mari dimensiuni, care a sărit gardul şi a ajuns direct pe şosea.

Deşi a frânat puternic, şoferul - un bărbat de 62 de ani - nu a reuşit să evite impactul. Animalul, de circa 300 de kilograme, a murit în scurt timp. Pentru că în apropiere se află Cheile Turzii, o zonă împădurită, e posibil ca ursul de acolo să fi coborât în căutare de hrană.

Maşina a fost puternic avariată - însă şoferul şi cele două pasagere nu au păţit nimic. Şi în judeţul Argeş, în ultimele săptămâni, 4 urşi - respectiv doi pui şi doi adulti- au ajuns pe calea ferată şi au fost izbiţi mortal de trenuri.

Citește și
Ursul care s-a învățat cu băi nocturne în piscina unei pensiuni. VIDEO
Ursul care s-a învățat cu băi nocturne în piscina unei pensiuni. VIDEO

Răzvan Dan, rudă a celor implicaţi în accident: După ce au intrat pe autostradă, ursul a sărit gardul de protecţie şi a ajuns în faţa lor şi l-au luat în plin. Reporter: Era mare ursul? Răzvan Dan: 300 kg aproximativ, mare!

Ursul a fost rănit grav în impact însă câteva minute a mai reuşit să se mişte şi chiar a încercat să se ridice de jos, aşa că martorii nu s-au apropiat prea mult.

Răzvan Dan, rudă a celor implicaţi în accident: ”Ei au rămas în maşina după impact. Ar fi vru să coboare dar au văzut că ursul îşi mişca capul şi au rămas în maşina de frică să nu se ridice fiind şi rănit şi aşa. Şi între timp a mai trecut cineva şi a zis că ursul mişca”.

Săptămâna trecută, în judeţul Argeş, în comună Lereşti, doi pui de urs, au fost loviţi mortal de un tren, în apropierea comunei Lerești. Oamenii spun că în zona vine să mănânce prune din livezile de pe dealuri, o ursoaică, întotdeauna urmată de 3 pui. Când au plecat spre pădure, au luat-o pe calea ferată, şi aşa s-a petrecut accidentul.

Şi tot aici, la sfârşitul lui septembrie, alţi doi urși adulţi au murit loviți de tren.

Dacă protecţia la nivelul căii ferate este imposibilă, în cazul şoselelor care traversează zone în care trăiesc sălbăticiuni, se poate face totuşi ceva! Ecologiştii spun că doar pe traseul autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi spre exemplu au fost observate cinci mii de animale moarte, din diferite specii, izbite de vehicule.

Ministerului Mediului şi cel al Transporturilor sunt răspunzători de construcţia unor ecoducte, pasaje pe unde sălbăticiunile să poată trece în siguranţă în pădure, aşa cum se procedează în ţările civilizate.

Iulia Vizi, reprezentant ONG: "Sunt puncte critice pe zona de câmpie acolo unde autostrada reprezintă o barieră în calea oamenilor şi animalelor sălbatice. Se pot implementa, nu există costuri suplimentare mai mari de 10 la sută din totalul costului autostrăzii."

Papp Tamaş, reprezentant ONG: "Vrem ca aceste autostrăzi să se construiască în aşa fel încât natura să nu aibă de suferit şi să evităm accidentele. Animalele vor să treacă autostrada".

Trecerile peste autostrăzi trebuie relizate în aşa fel încât habitatul sălbăticiunilor să nu fie afectat.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult