Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O întreagă familie luată de viitură, în Tulcea. Cum au fost găsiți cei 4 membri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trăim o vară nebună şi extrem de periculoasă. Doar în ultimele 24 de ore, zona Dobrogei, a fost măturată de tornade şi furtuni, deosebit de puternice.

Cumplit este că în judeţul Tulcea, doi soţi şi nepoţii lor, au fost luaţi de o viitură, după ce au riscat să treacă un pârâu umflat într-o șaretă.

Cei doi copii de 7, respectiv 4 ani, au fost găsiţi, după câteva ore de căutări, la trei kilometri distanţă de locul incidentului. Mult prea târziu şi pentru ei şi pentru bunica lor.

Atât în localitatea în care s-a petrecut această tragedie, cât şi la 40 de km depărtare - la Istria, în judeţul Constanța, au fost observate o tornadă şi alte două vârtejuri.

Natura s-a dezlănţuit, marți seară, în toată Dobrogea. Prima tornadă a fost suprinsa în judeţul Constanța, la Istria.

Citește și
Tornada
Tornadă filmată în largul Mării Negre. VIDEO

Câteva ore mai târziu, la Topolog, în judeţul Tulcea localnicii au observat cum cerul se înnegreşte, iar o furtună puternică s-a iscat din senin. Nu a durat mult până când din cer au coborât două vârtejuri cu aspect de tornadă. După ploaia torenţială, autorităţile au fost anunţate de dispariţia celor patru persoane: bunicii şi nepoţii lor. Au vrut să traverseze un pârâu, cu şareta, dar au fost luaţi de viitura puternică.

Un localnic a văzut scenele cumplite şi a dat alarma.

Bărbat: "A ţipat băiatul ba nu trece ba nu trece, şi când au văzut a fugit repede la un vecin aici ba hai repede că poate putem să îi apucăm. Când s-a dus ei erau deja."

Laurenţiu: “Am fugit pe mal direct, că am încercat să-i salvăm, să îi găsim pe undeva, pe mal, dar nu.”

Bărbat: “Am văzut o şaretă cum trece apoi au dispărut." Reporter: “I-aţi văzut?” Bărbat: :Nu, i-a luat apa”

La faţa locului au ajuns de urgenţă pompierii care au început căutările. După aproape cinci ore - femeia de 58 de ani şi copiii de 7, respectiv 4 ani, au fost găsiţi morţi, la trei kilometri distanţă de locul în care au dispărut.

Plt. maj. Florentin Daciu, purtător de cuvânt ISU Delta Tulcea: “Intervenţia a fost destul de grea încât malurile sunt foarte abrupte, sunt adâncimi şi până la 8 metri a fost spălat de pârâului umflat, am cercetat zona de mai multe ori, sunt mai multe echipaje.”

Bărbat: “N-a fost niciodată pod aici.” Reporter: “Mulţi săteni trec pe aici?” Bărbat: “Da,da. De fiecare dată când plouă vine dereaua mare ca atunci nu se poate trece, dar eu s-au riscat de au trecut, şi-au riscat vieţi.”

Ploile torenţiale, viiturile şi tornadele care s-au năpustit asupra României în ultimele săptămâni îi fac pe specialişti să vorbească despre un an al extremelor.

Roxana Bojaru, climatolog ANM: “Putem trăi fenomene extreme, însoţite nu doar de ploi ci şi chiar tornade şi trombe marine. Aţi văzut cât de frecvent au început să apară. Dacă pâlnia atinge marea e o trombă marină, iar dacă atinge pământul conectând un nor cumulonimbus, e o tornadă. Efectul e important şi doar când observăm un nor pâlnie care nu ajunge la suprafaţă terestră trebuie să ne pună în gardă.”

Deşi aceste fuioare se formează în general pe litoral zilele trecut a fost observat unul şi în vestul ţării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult