Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O fetiță de doi ani a primit o nouă șansă la viață. Operație pe cord în premieră în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

O fetiță de nici doi ani din Caransebeș a primit o nouă şansă la viaţă. Micuța, cu grave probleme la inimă, a fost salvată de medicii Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.

Fetița ar fi avut nevoie de un transplant de inimă, însă pentru că la această vârstă este puțin probabil să se găsească donatori, medicii de aici au cerut ajutorul specialiștilor din Germania, și au intervenit chirurgical pentru a repara inima micuței.

Este prima operație de acest gen realizată în țara noastră, iar intervenția a fost încununată cu succes.

Fetița de nici doi ani a intrat în operație extrem de slăbită, iar inima abia îi mai bătea. Singură ei șansă ar fi fost un transplant de cord, însă medicii din Târgu Mureș au reușit, cu ajutorul unei echipe din Germania, să îi refacă cordul bolnav.

Horațiu Suciu, șef chirurgie cardiovasculară: „Este vorba de o procedură alternativă la transplantul cardiac. Este menit de a reface o formă, a redesena ventriculul stâng că să funcționeze și să permită acestui copi să crească. Și în 80% să nu fie nevoie de transplant.”

Citește și
picior cusut
Şi-a pierdut piciorul într-un accident, dar s-a trezit la spital cu el prins la loc. Miracolul reuşit de medici

Este pentru prima oară când în țara noastră se folosește această procedură, așa că medicii români au fost asistați chiar de cel care a implementat această tehnică de salvare.

Dr. Schranz Dietmar, medic: „Noi nu tratăm inimi, trebuie să tratăm oameni. Bazându-ne pe asta, suntem foarte fericiți că am lucrat cu o echipa fantastică. Au făcut asta că și când ar mai fi făcut-o de o sută de ori.”

După două ore petrecute în sala de operații, intervenția s-a dovedit a fi una reușită. Părinții micuței au așteptat cu emoții, iar acum nu vor decât să își țină în brațe singurul copil.

Florentin Bodnea, tatăl fetiței: „Se umfla fetița, avea simptome de umflături și am fost la diferiți medici și n-am descoperit decât la Timișoara. Inițial au zis că merge în Germania după aceea s-a hotărât să vină dânși să o opereze aici."

În cazul copiilor care așteaptă un transplant, aceștia nu rezistă mult pe lista de așteptare, iar donatorii se găsesc greu.

Sorin Pașcan, medic: „Acești pacienți de vârste fragede, căutăm să fim cu un pas înainte, încercăm să facem ceea ce e mai bine pentru pacienții noștri" Anual, sute de copii cu probleme cardiace au nevoie de intervenții chirurgicale pe cord. La Târgu Mureș intervenția în premieră s-a realizat exact în ziua în care, în urmă cu 20 de ani, se făcea primul transplant de inimă din țara noastră.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult