Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O echipă de tineri cercetători români a trimis în spațiu o imprimantă 3D cu ajutorul unei rachete

Your browser doesn't support HTML5 video.

O echipă de tineri cercetători români au trimis în spațiu o imprimantă 3D cu ajutorul unei rachete de la Centrul Suedez Spațial din cadrul ESA.  

Este a doua misiune de acest fel, sută la sută românească, din ultimii 10 ani.

Racheta a zburat la aproximativ 90 de km deasupra Pământului, la gravitație 0, iar acolo imprimanta 3D a celor de la Project Ecrida a rulat experimentul. Tot procedeul a durat doar câteva minute, iar apoi racheta a revinit pe Pământ.

Toate datele vor fi studiate de European Space Agency. Imprimanta 3D creată de echipa de studenți de la Politehnica București este proiectată să ușureze sarcinile astronauților. Dacă se dovedește un succes, acest dispozitiv creat la noi în țară va fi trimis și pe Stația Spațială Internațională.

Radu Cioacă este liderul echipei românești Project ECRIDA. Radu Cioacă: Imprimanta noastră se află în interiorul rachetei, este conectată cu toate sistemele rachetei. În mai puțin de două, trei minute, racheta ajunge undeva la 80 -90 kilometri altitudine și în acel moment încep experimentele să ruleze şi, de asemenea, ne folosim de date de la rachetă. Pentru noi, testul final va fi la recuperare, când vom deschide racheta, vom lua imprimată înapoi și vom vedea probele pe care le printăm în imprimantă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult