Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Numărul asistenților maternali este în creștere. Unde se află cei mai mulți și ce primesc de la stat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai mulți români vor să fie părinți de profesie. Altfel spus, fac cursuri de specialitate și devin asistenți maternali.

Statul îi recompensează cu un contract de muncă, salariu, indemnizații și sporuri. În prezent peste 16.000 de copii sunt în grija a peste 11.000 de asistenți maternali.

În Maramureș sunt aproape 300 de asistenți maternali. Numărul lor este în creștere cu aproape 20 la sută față de acum patru ani.

Familia Mureșan avea deja trei copii, când a decis să ia în grijă trei frați, doi băieți gemeni de numai 1 an și pe sora lor de 2 ani.

Maria Mureșan, asistent maternal: „Din prima zi când i-am luat ne-au plăcut forte mult și am zis că putem să-i luăm și să crească cu ai noștri. Ne-am legat foarte mult și am fost ca o familie de la început”.

Citește și
viol prahova
Soțul unui asistent maternal, acuzat că a violat două adolescente cu handicap psihic. Fetele se aflau la el în plasament

Cei trei frați au fost adoptați între timp, iar acum soții Mureșan au decis să ia în asistență maternală încă doi băieți de 11 ani. Maria și Vasile s-au obișnuit cu larma lângă ei, iar acum casa lor este mereu plină.

Vasile Mureșan, asistent maternal: „Am auzit că sunt cursuri de asistentă maternală și ne-am informat și am zis că mergem. Nu a fost ușor, am trecut toate etapele. E o muncă frumoasă, o muncă de suflet”.

În alt colț al țării, la Cluj, Liliana are 47 de ani și pentru mulți ani a fost coafeză. Și-a dorit mereu copii, dar nu și-a putut îndeplini visul. Într-o zi și-a dat seama că poate să îi crească pe ai altora. Pe unul l-a adoptat deja, iar două fete, de 8 și 4 ani, sunt încă la ea.

Liliana Botogel, asistent maternal: „Am deschis într-o zi laptopul și era un anunț că angajează asistenți maternali. Din ziua aia m-am înseninat toată. E veselie, e fericire, e împlinire. E cea mai mare satisfacție a mea din toate timpurile”.

Anul trecut, potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție erau înregistrați 11.542 de asistenți maternali. Anul aceasta sunt și mai mulți. Pentru obținerea atestatului se fac cursuri intensive valabile trei ani.

Adrian Mândru, purtător de cuvânt DGASPC Maramureș: „Pot fi atestate că asistent maternal profesionist numai persoanele care îndeplinesc toate condițiile legislației în vigoare și urmează toate etapele de evaluare, instruire și reatestare de către comisia pentru Protecția Copilului."

Cei mai mulți asistenți maternali sunt în Vaslui, Iași, Vrancea, Timiș și Suceava.

Nu pot deveni asistenți maternali cei care au condamnări definitive pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, părinții decăzuți din drepturi sau care și-au abandonat copiii. De asemenea nici persoanele care suferă de boli cronice transmisibile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult