Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Nu vă faceți planuri de 1 mai!” Primele măsuri de relaxare, așteptate din iunie

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Ar trebui să ne gândim ca atât copiii, cât și bătrânii, să poată avea o minimă activitate în aer liber". O spun specialiștii care gestionează pandemia în Romania.

Aceștia precizează totodată că este încă prea devreme pentru o relaxare a restricțiilor.

Primele măsuri de ieșire din izolare ar putea fi adoptate gradual de-abia de luna viitoare, însă nu vă faceți planuri pentru 1 mai.

Scenariile privind relaxarea restricțiilor vor fi luate în calcul abia atunci când vor fi întrunite trei condiții esențiale: numărul de cazuri noi va scădea susținut mai multe zile consecutiv, modul de răspândire să se transforme dintr-unul comunitar continuu într-unul răzleț fară apariția unor noi focare, iar sistemul sanitar se va afla într-o situație de echilibru raportat la numărul total de cazuri așa încât să poată face față la eventuale creșteri bruște după o relaxare a interdicțiilor.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: "Încă este devreme de vorbit de măsuri de relaxare și să spunem că, de mâine, s-a terminat Paștele, gata, relaxăm situația. Deci, nu va fi așa. (…) Dacă noi mergem mai departe și am zis că după 1 mai, deci în cursul lunii mai poate că vor fi cândva primele măsuri și nu înseamnă în 2 mai, poate prin 10, în 11, prin 15. Nu știu ce să vă zic, poate înainte, după, depinde cum evoluează situația. Nimănui nu-i convine să continue măsurile dacă nu sunt ele necesare. Deci, dacă noi continuăm măsurile înseamnă că ele sunt necesare. În momentul în care considerăm că o anumită măsură nu mai este necesară, în mod clar că în cel mai scurt timp măsura este eliminată."

Citește și
litoral
Pregătiri pe litoral. Rezervările pentru Paște și 1 Mai, transformate în vouchere
”Trebuie să găsim soluții pentru copii și vârstnici”

 

Deși nu vor să dezvăluie cu ce domenii va fi începută relaxarea, specialiștii cred că persoanele vulnerabile vor avea nevoie totuși de mai multa atenție.

Alexandru Rafila,  președintele Societății Române de Microbiologie: "În ceea ce privește activitatea fizică, atât pentru copii, cât și pentru persoanele vârstnice, cred că trebuie să ne gândim să găsim soluții încât și unii și ceilalți să poată să aibă o minima activitate fizică. Trebuie să ne gândim cum am putea să facem încât să aplicăm și noi exemple pe care deja le aplică alte state."

Cu toate acestea, atunci când vor fi adoptate, eventualele măsuri de relaxare vor ține cont de nevoile tuturor categoriilor de persoane. Dar chiar și aceste măsuri vor avea de așteptat pentru că deocamdată cuvântul de ordine rămâne izolare.

”Măsurile luate până acum rămân valabile”

 

Raed Arafat: "Măsurile de distanțare și măsurile care le-am luat până acum rămân valide. Rugămintea către populație de 1 mai este să evite să-și planifice ieșiri și să respecte regulile care au fost și pe durata Paștelui, chiar mai bine decât le-au respectat pe durata Paștelui. Relaxarea nu se va face brusc, se va face treptat, se va face într-un mod foarte bine calculate."

Alexandru Rafila: ”Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca măsurile să fie luate gradual, în intervale de două săptămâni, două săptămâni reprezentând durata maximă de incubație a bolii, încât după luarea unei măsuri, în funcție de evoluție, să putem să continuăm cu măsurile de relaxare sau dimpotrivă să ne întoarcem la un stadiu care să prevină un număr mare de cazuri într-un timp foarte scurt."

În plus, cu orice măsură de relaxare a interdicțiilor va fi luată, România trebuie să fie în acord cu măsurile luate în celelalte state europene așa cum a recomandat Comisia Europeană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult